top of page
hruska.png

Organizátorka Katka Šebeňová: Doma už vaříme jen ze Scuku

Během dovolené v Českém ráji nám nesměly chybět dobroty ze Scuku, a tak jsme si objednali nákup k naší milé Organizátorce Katce Šebeňové z Mnichova Hradiště. Nad skvělou kávou z Pražírny Caffka a švestkovým koláčem jsme si povídali o tom, co Katku na roli Organizátorky farmářským nákupů nejvíc baví.


Jak dlouho nákupy na Scuku pořádáš?


Od července 2019. Před dovolenou koncem června jsem se o Scuku dozvěděla, na dovolené pokukovala, co vše se dá na Scuku koupit a po dovolené jsme s koordinátorkou Markétou rozjely mou Skupinu a první nákup. Prvních 30 členů se přidalo již během prvního dne. Rozeslala jsem kamarádům a přátelům na Facebooku pozvánky do skupiny a už to jelo :-)


Jaká byla tvá hlavní motivace pro založení vlastní Nákupní skupiny?


Chtěla jsem nakupovat kvalitní potraviny od farmářů pro sebe a svoji rodinu. Na Scuku je velký výběr masa, zeleniny, pečiva apod. Prostě všechno hezky pohromadě online v pohodlí domova. V našem městě je farmářský trh každou sobotu, ale je zde jen jeden malinký stánek s mlékem a mléčnými výrobky, tři stánky se zeleninou, stánek s kořením a jeden až dva stánky s rostlinkami na zahrádku apod.


Někdy jsem měla štěstí, že tam byl i stánek s uzeninami od řezníka a občas mouka z nedalekého mlýna. Jinak bohužel nic moc. A když člověk nešel na trh časněji ráno, některé zboží už bylo vyprodané. Často mi nevyhovovala právě ta sobota, že jsme byli třeba někde pryč. Na Scuku je velký výběr skoro všeho najednou, online a ještě celý týden. To jsou velké výhody :-)


Katka se zakladatelem Scuku Kamilem

Co tě na Scuku nejvíc baví? Jaké hodnoty jsou pro tebe nejcennější?


Hodně mě baví zkoušet zboží od různých farmářů a najít si to svoje „nej“. Zboží je přímo od nich, žádné nebo minimální přeprodeje přes x dodavatelů.


Podporuji přímo lidi, kteří své práci rozumí, dělají ji rádi a s láskou. To se mi líbí hrozně moc. Zároveň je obdivuji, protože to musí být někdy velká dřina. Nemají soboty, neděle, určitou pracovní dobu. Prostě dřou, dělají to rádi a my je za to můžeme podpořit tím, že jejich výrobky koupíme a ještě si pochutnáme.


Co na Scuku nakupuješ? Nakupuješ každý týden? Chodíš ještě do jiných obchodů?


Nakupuji každý týden a vždy utratím skoro všechny kredity :-) Pravidelně bereme domů mléko, sýry, máslo, maso a pečivo. Občas si dopřejeme nějakou uzeninu, novinku nebo něco, co neznáme a chceme vyzkoušet nebo ochutnat.


Od korony chodíme pravidelně nakupovat sousedovi, který špatně chodí a je sám, takže se do obchodu díky tomu dostanu. Nám domů občas koupím pouze toaletní papír nebo droždí a výjimečně pečivo nebo mléko, když nám dojde dřív nebo náhodou nepřijde :-) Zeleninu nakupuji pravidelně v obchůdku, který si u nás v Mnichově Hradišti od února otevřela farmářská rodina z blízkého okolí.


Jsem ráda, že Scuk rozšiřuje sortiment také v oblasti drogerie a jiného zboží než potravin. V klasickém obchodě je potřeba nakoupit čím dál tím míň a to mě baví.


Jaké produkty patří k tvým oblíbeným?


Taková ta klasika co člověk potřebuje každý týden. Jakékoliv maso, mléko, máslo a sýry. Hlavně musím mít každý čtvrtek ke kávičce z Pražírny Caffka koláč z Pekárny Křepenice. To je taková moje odměna :-)


Ve tvé FB skupině jsem se dočetla, že tvůj manžel rád vaří. Používá k tomu suroviny ze Scuku? Jaká jsou vaše oblíbená jídla? Podělíš se třeba o nějaký jednodušší recept?


Manžel rád vaří českou kuchyni, kterou máme moc rádi. Je časově náročnější a on si s tím rád vyhraje. Já vařím raději takové ty rychlovky ze zeleniny apod. Poslední dobou zkouším i asijskou kuchyni. Doma máme skoro všechny suroviny k vaření ze Scuku :-)


Co mi moc chutná, je třeba salát z červené řepy. Červenou řepu dám péct v alobalu do trouby na cca 45 minut - záleží na její velikosti. Když po upečení trochu vychladne, oloupu slupku a nastrouhám řepu na hrubém struhadle. Dochutím trochou soli, pepřem, rozetřeným česnekem a zakysanou smetanou. Někdy přidám trochu umeocta nebo jablečného octa. A je to :-)


Tvá Skupina patří k těm velmi úspěšným, kdy průměrná hodnota nákupu neklesla ani přes léto pod 20 tisíc korun, což je pro Scuk obecně bohužel okurková sezóna. Co je tím klíčem k úspěchu?


Osobně si myslím, že mám velké štěstí na lidi. V našem městě jsou lidé hodně nakloněni zdravější výživě a hlavně kvalitním surovinám. Možná si to ale jen myslím, protože kolem sebe zrovna takové lidi mám.


Samozřejmostí jsou příspěvky v naší skupině na FB, aby lidé věděli co je nového, občas nějaké zajímavosti, soutěž apod. Psát příspěvky na FB mě moc baví a ze začátku jsem měla pocit, že bych jich napsala třeba 10 denně. Je mi ale jasné, že by to pro lidi bylo asi moc, tak se mírním.


Kolik průměrně času týdně strávíš celou agendou Scuku? Od výdeje přes propagaci Skupiny po třídění zboží.


Tak nad tím jsem zatím moc nepřemýšlela. Ale když se trochu zamyslím, odhaduji cca 12 hodin týdně. Manžel by možná řekl, že je to i víc. Kdybych do toho započítala i myšlenky v hlavě kolem Scuku, tak by to bylo několik hodin denně :-)


Během jara vydávala Katka nákup bezpečně z okna

Když jsem začínala a ještě nebyla FB skupina Inspirace pro Scukaře“, psala jsem si příspěvky do mé FB skupiny sama a bylo to mnohem víc hodin. Příspěvek jsem dávala dohromady třeba i 20 minut, což teď dělám jen někdy.


I v období korony na jaře mi Nákupní skupina zabrala více času. Nákupy byly hodně veliké a výdeje rozložené na několik hodin, aby se zákazníci nescukly. Bylo to na celý čtvrtek od rána do večera a s pomocí mé sestry nebo mamky. A ještě jsem od pondělí nebo úterý posílala zákazníkům zprávy a domlouvali jsme se na čase, kdy si pro nákup přijdou.



Wow, 12 hodin týdně, to je hodně času. Je pro tebe odměna, kterou z organizování nákupů získáš, dostačující? Nebo to pro tebe není jen o finanční odměně?


Odměna, kterou mám za organizování ve formě kreditů je pro mě dostačující. Mám celkem velkou Nákupní skupinu, takže mi kredity pokryjí můj týdenní nákup, a to mi stačí. Je to hlavně o tom, že mě to celkově baví. Poznávám nové lidi, podporuji farmáře a malovýrobce, já i moje rodina jíme kvalitní potraviny, je to prostě tak hezky vše v jednom a to je moc fajn.


Mnozí Organizátoři mají výdejní místo doma stejně jako ty. Často uvolní jednu místnost nebo třeba pergolu se zahradním domkem či garáž a přetvoří to v krásné výdejní místo. Dělala jsi ty nějaké speciální úpravy?


Katky první výdejní místo v garáži

Ze začátku ne. Vyklidili jsme jenom okraj garáže, kterou jsme ani jako garáž nikdy nevyužívali a na podlahu jsem koupila kousek lina. Časem jsem si na vrata nechala udělat cedule a koupila velkou prosklenou lednici z hospody, která se rušila. Pak jsme museli garáž zbourat, byla tam špatná a stará střecha, kterou dovnitř teklo a stěny místy praskaly. Musela jsem pořídit ještě další krásnou a velkou gastrolednici.


Nákupy jsem za žádnou cenu nechtěla přerušit, tak jsme přesunuli lednice do obýváku a vydávám teď nákupy lidem z okna našeho rodinného domku. Místo garáže teď manžel staví novou budovu, ve které bude mít vzadu dílnu a já budu mít v přední části nové výdejní místo. Chceme to stihnout i se střechou do zimy, abych mohla mít předvánoční výdeje už v novém.


Tak to jsi hrdinka :-) Vydávat nákupy z obýváku asi nebude 100% komfortní. Moc držím palce, ať se stavba nového místa vyvede podle tvých představ. Vnímáš jako zásadní cestu k úspěchu za žádnou cenu nepřerušovat nákupy?


Tento způsob nakupování mi vyhovuje a už jsem si na to hodně zvykla. Mám celkem dost pravidelných zákazníků a věřím, že to vnímají podobně jako já a určitě by jim to chybělo. Takže to vnímám tak, že přerušit se to prostě nemohlo za žádnou cenu :-)


Vydávání nákupů z obýváku má nevýhodu jen v tom, že musím natahat bedny dovnitř domu. Řidiči, kteří nákupy vozí, jsou ale vždy vstřícní a pomůžou mi s bednami ke vchodu nebo i dovnitř na chodbu. Já už pak jen postupně nosím dovnitř, kontroluji, třídím a připravuji k výdeji. Kvůli přestavbě jsme neměli letos žádnou větší dovolenou, takže jsem nemusela přerušit ani na týden. Pokud je to jen trochu možné, vždy svůj čas mimo domov plánuji tak, aby ve čtvrtek prostě výdej byl. Věřím, že pravidelnost výdejů je pro zákazníky hodně důležitá.


Občas Katku zákazníci potěší malým dárečkem

Jak tvým zákazníkům vyhovuje nakupování na Scuku? Máš nějakou zpětnou vazbu?


Pravidelní zákazníci jsou nadšení. Což je samozřejmě nejvíc poznat na tom, že se vracejí a nakupují každý týden nebo ob týden. Občas se objeví nějaká nová tvář a z toho mám vždycky velkou radost. Z některých se stanou pravidelní a spokojení zákazníci, někteří nakupují občas a některé už nevidím. I to se stane.


Ti pravidelní občas donesou i nějaký dáreček jako poděkování. Dostala jsem třeba velikou luxusní bonboniéru, broskve a cukety ze zahrádky, mýdla, která doma zákaznice vyrábí a jiné různé drobnosti. Je to moc milé a to je asi nejkrásnější a nejupřímnější zpětná vazba, která mě hrozně nabíjí. Je super vědět, že si lidé uvědomují, co pro ně všichni děláme.


Co bys poradila začínajícím Organizátorům a těm, kteří se ještě 100% nerozhodli Skupinu založit?


Kdo nad tím jen trochu uvažuje, ať si určitě zkusí založit vlastní Nákupní skupinu a uvidí sám, jestli to je něco, co ho naplňuje. Určitě musí každý počítat s nějakým časem, který to zabere a hlavně se nesmí nechat odradit, když ze začátku nemá tak vysoké společné nákupy, jak by chtěl. Já měla hned první nákup dost velký, takže jsem to osobně neřešila, ale vím to od pár ostatních Organizátorů, že chvilku trvalo než se jim skupinka rozjela tak, jak chtěli.


Pokud od toho někdo očekává, že ho to uživí, tak to se asi nestane, je to spíš o podpoře práce farmářů a o tom jíst kvalitní a opravdové jídlo. Odměna ve formě kreditů je moc příjemná a může to hodně ulehčit rodinnému rozpočtu. Osobně se přiznám, že vlastně moc neřeším co kolik na Scuku stojí, ale je pro mě důležité, že si pochutnáme a za kredity to prostě tolik nebolí“. Když ale občas v obchodě vidím, co kolik stojí, ceny někdy nebývají až tak rozdílné. Zato kvalita se nedá srovnat :-)



jablko2.png
bottom of page