Hranolky nemusí být jen příležitostným potěšením. Ty čerstvé od Faency Fries si užijte klidně bez výčitek. Jsou vyrobené jen z brambor a řepkového oleje a mají zcela český původ. O tom, jak tyhle křupavé skvosty vznikaly, jsme si povídali s René Müllerem - zakladatelem sítě hranolkáren, který na Scuk přinesl tolik oblíbené „Hranolky na doma”.
Vaše smažené hranolky se stali velmi rychle hitem. Jak jste s jejich výrobou začali? Očekávali jste, že o ně bude takový zájem?
Koncept hranolek z čerstvých brambor jsem spolu se svým bývalým spolužákem z gymnázia objevil v Nizozemí, kde jsem byl tři roky na univerzitě. Nápad nás velmi oslovil a po dokončení studií jsem se vrátil do Ostravy a nevěděl jsem moc co se sebou.
Tak jsem tak dlouho otravoval mého teď už bývalého obchodního společníka Honzu Haščáka, abychom do toho společně šli. Slovo dalo slovo a po 10 měsících příprav jsme otevřeli naši první provozovnu v Ostravě. Neměli jsme přehnaná očekávání, vlastně jsme nečekali vůbec nic. A co se stalo jsme si nepředstavovali ani v nejdivočejších snech.
Velmi si zakládáte na tom, že jste český podnik. Ovlivňuje tento postoj i to, odkud odebíráte brambory a olej? Případně i obalové materiály?
Náš podnik je český právě z toho důvodu, že kompletně všechno bereme od českých producentů, kteří vyrábí v ČR. Brambory máme z Beskyd nebo Vysočiny, obalový materiál nám vyrábí v Českém Těšíně, dipy pro nás vyrábí v jižních Čechách, olej máme od Manky. Jsme pyšní na to, že vše, co našim hostům prodáváme, je české a nehodláme to měnit. Nezáleží na tom, odkud jsou zakladatelé firmy. Záleží na tom, jak výsledný produkt vzniká a odkud pochází jednotlivé suroviny.
Existuje přes 300 odrůd brambor, které se liší obsahem vody, sušiny i škrobů. To může mít zásadní vliv na výslednou chuť. Jak dlouho jste vybírali odrůdy, které u vašich hranolek nakonec vyhrály?
Odrůdy jsme vybírali několik měsíců až jsme našli našeho favorita - odrůdu Agrie, kterou speciálně pro nás pěstuje náš dodavatel v Beskydech. Přesto se stává, že v letních měsících musíme sáhnout po jiné odrůdě raných brambor. Stejně tak se může stát, že v průběhu roku musíme použít jiné odrůdy, protože kvalita brambor se v průběhu roku mění. Vždy však dochází k obsáhlému testování a pečlivě vybíráme, kterou bramboru vezmeme.
Testujeme v průměru 5 odrůd každý měsíc, abychom byli v obraze, co můžeme použít a co ne, protože obzvlášť v zimních měsících je náročné zaručit konstantní kvalitu brambor. Jejich skladování je opravdovým uměním a my jsme se dlouho učili a stále se učíme, jak vlastně se surovinou zacházet, abychom ji měli vždy v potřebné kvalitě.
Od pověstných belgických hranolek se odlišujete tím, že ke smažení používáte řepkový olej namísto hovězího loje. Proč jste se rozhodli právě pro tento způsob přípravy?
Má to tři důvody, které jsou více či méně racionální. Úplně první důvod je ten, že když jsme začínali, hovězí lůj se nedal v České republice prakticky sehnat. Dnes už je to výrazně lepší, protože poptávka po něm šla výrazně nahoru. Zadruhé nám hranolky z řepkového oleje chutnají více. Jsme na tu chuť zvyklí a v našich hranolkách je specifická. Z každého oleje chutnají jinak. Hovězí lůj má silnou chuť, která se do hranolek propisovala a tak tyto hranolky chutnají naprosto jinak než ty naše. A za třetí jsme chtěli, aby naše hranolky byly vegetariánské a tím zároveň veganské.
Hranolky jsou z brambor, které jsou prvoplánově vhodné i pro vegany a my jsme na tom nechtěli nic měnit. Líbí se nám brambora jako surovina - uctíváme ji a je pro nás základem našeho podnikání. Proto se k ní chováme s respektem a dodržujeme její pravidla. Každá brambora chutná jinak a řepkový olej tuto chuť pozvedne a nepřehluší. Právě proto připravujeme hranolky tak, jak je připravujeme.
Na jaře jste přišel s novým konceptem „Hranolek na doma”, které je od té doby možné koupit i na Scuku. Jak se vám tenhle nový způsob prodeje osvědčil?
Snažíme se naučit nejen naše hosty, že hranolky mohou být opravdový zážitek, kvůli kterému nebudou mít výčitky. Hranolky z čerstvých brambor jsou chuťově jinde než mražené polotovary. Šlapeme po kvalitě a naším cílem je udělat hranolkům skvělé jméno.
Do letošního jara bylo velmi náročné si udělat kvalitní hranolky i doma. Příprava „od pýky” je časově náročná a ne každý na ni má energii a nervy. Existuje stále spousta detailů, které se dají snadno zanedbat a i když se budete snažit, tak vám hranolky nevyjdou dobře.
My jsme se s „Hranolkami na doma” dostali ven z našich provozoven. Osobně mě fascinuje, že jsme technologicky vymysleli něco, co vám umožní si udělat tak skvělé hranolky jako u nás i třeba na chatě, na venkovním ohništi, doma na večeři nebo ve tři ráno, když přijdete domů z večírku. Těch možností je hromada, ale jsou tady.
Mám radost, že jsme lidem přinesli další možnost, jak si mohou naše hranolky užít. Když si budete chtít udělat exkluzivní večeři a koupíte si pořádnou flákotu steaku od řezníka, tak k tomu nebudete chtít dělat kompromisy s mraženými hranolky - proto si můžete vzít naše a váš zážitek je kompletní! A přitom je to opravdu jednoduché. Olejová lázeň na pánvi nebo horkovzdušná trouba, několik minut a je to!
Kromě hranolek vyrábíte také velmi zajímavé majonézové dipy. Můžeme se v tomto směru těšit na nějakou novinku?
V tuto chvíli neplánujeme zásadní změny v našem sortimentu dipů, ale co není, může být. Máme nabitou kuchařku dipů, ve které je přes 150 receptů a my je v našich provozovnách měníme co dva týdny. Jde nám o to, abychom neustále posouvali zážitek z našich hranolek o kousek dál a naši hosté mohli ochutnat třeba kombinace, které by je na první pohled nenapadly.
Faency fries je na nejlepší cestě, aby se stalo synonymem pro hranolky. Jen v České republice vznikly za velmi krátkou dobu 4 pobočky a 11 franšíz. O vaše hranolky je zájem i v zahraničí. Čím si vysvětlujete takový úspěch?
Všichni milujeme hranolky. Už od dětství se většina z nás může hranolkama „utlouct”. A nyní jsme přišli my, kteří celou věc posunuli o kousek dál. Kvalita, kvalita, kvalita. Konec mraženým polotovarům, konec hranolkům které v sobě mají více než tři ingredience. Děláme náš produkt poctivě - jen z brambor, oleje a soli.
Snažíme se hostům přinést zážitek a děláme jim radost. Chodí k nám rodiče s dětmi a říkají nám, že by své děti nevzali do konkurenčních nadnárodních řetězců. K nám je ale vezmou s radostí, protože ví, že u nás to stojí za to. Jsme kvalitní a máme velmi transparentní přípravu. U nás v provozovně můžete pozorovat na vlastní oči, jak se brambora rozkrojí, dvakrát se osmaží a pak vám dáme hotové hranolky horké rovnou z fritézy.
Máte nějaký oblíbený tip, s čím vaše hranolky doma servírovat? Myslím tím například nějaké koření nebo jiné suroviny.
Těch možností je hromada. Bylinkové soli, koření, omáčky, zakysaná smetana… nepřeberné množství volby. Záleží na chuti každého. Já mám hranolky nejradši s naší chilli majonézou a cibulkou najemno.
Comments