Sezónně v prosinci: Krémová pórková polévka
- Andy

- před 1 dnem
- Minut čtení: 2
Prosinec bývá plný těžších slavnostních jídel a shonu. O to víc přijde vhod jednoduchá, hřejivá polévka, která je zároveň jemná, výživná a neuvěřitelně chutná. Pórek, brambory a smetana – to je trojice, která vykouzlí krémový základ, co pohladí na duši. Tahle polévka je skvělá na večeři nebo jako start víkendového oběda, když si chcete trochu oddychnout mezi pečením cukroví. Připravíte ji z pár dostupných surovin a porce pro dvě osoby vás vyjde zhruba na 69 Kč.

Suroviny na 2 porce pórkové polévky:
1 střední pórek (pouze světlá část, cca 200 g)
1 lžíce másla
500 ml zeleninového nebo jemného kuřecího vývaru
100 ml smetany ke šlehání (min. 30 %)
sůl, pepř
volitelně: špetka muškátového oříšku nebo pár kapek citronu
Postup:
(časová náročnost do 30 minut)
Pórek nakrájejte na tenká kolečka a na másle ho v hrnci lehce osmahněte dozlatova. Mezitím oloupejte brambory a nakrájejte je na malé kostičky. Přidejte je k pórku a vše zalijte vývarem.
Vařte 15–20 minut, dokud nejsou brambory měkké. Poté stáhněte z plotny, část polévky můžete rozmixovat (pro krémovější strukturu) a vraťte zpět. Nakonec přilijte smetanu, dochuťte solí, pepřem a případně špetkou muškátového oříšku nebo citronovou šťávou. Nechte ještě krátce prohřát.
NÁŠ TIP:
Polévku podávejte s opečeným pečivem, nasucho opraženými semínky nebo bylinkovým olejem. Pokud máte rádi hutnější jídla, můžete do polévky vmíchat hrst nastrouhaného sýra nebo přidat plátek opečené slaniny navrch.
Jak jsme počítali cenu za porci?
Cenu za porci jsme vypočítali z hlavních surovin, které jsme pro přípravu receptu museli přímo objednat. Spolu s nimi jsme ještě v malé míře využili několik drobností ze spíže, které jsme při výpočtu ceny za porci nezohledňovali. Vždy se jedná pouze o takové potraviny, které jsou v českých domácnostech běžně k dispozici, jako je například cibule, česnek, vybrané druhy koření, olej apod.
Recept jsme se snažili naplánovat tak, abychom zužitkovali všechny objednané suroviny. Přesto nám část potravin zbyla a můžete je využít na jiné recepty. Z toho důvodu jsme částku za nevyužitou část surovin odečetli z výsledné ceny za porci.
Vypsané ceny odpovídají cenám potravin v době sepsání receptu. V průběhu času se ceny za tyto suroviny mohou měnit.






Komentáře