top of page
hruska.png

Element: Seznamte se s RAW dezerty bez alergenů!

Troufáme si říct, že Element je mlsání pro každého. Tyhle dezerty jsou nejen ryze rostlinné, ale nenajdete v nich ani žádné alergeny. Pana majitele Jaroslava Pokorného jsme se ptali, co ho na podnikání baví nejvíc nebo, který z jeho dezertů vyzkoušet jako první :-)



Na Scuku nabízíte své dezerty už téměř dva roky. Jak je to dlouho, co jste s jejich výrobou začal?


Dezerty vyrábím už od roku 2015. Původně jsem je chtěl prodávat ve vlastní kavárně, ale nakonec jsem zůstal jen u výroby, které se tak můžu věnovat naplno. Zpočátku jsem si pohrával i s myšlenkou RAW dortů, ale jednoporcové dezerty se nakonec ukázaly jako lepší volba.


Dezertů nabízíte 7 různých druhů. Staráte se o vše sám, nebo jste si vybudoval tým, který vám s výrobou pomáhá?


Od počátku jsem věděl, že chci být jen sám za sebe. Externě sice spolupracuji s účetní a dopravcem, ale o výrobu se starám pouze já.


Zpočátku to bylo těžké. Ani ne tak kvůli výrobě, ale především z pohledu dopravy. Doprava mých dezertů není snadná. Protože se jedná o krémy balené v kelímku, můžou se během přepravy snadno vyklopit nebo jinak poškodit. Prvního půl roku jsem dokonce musel dezerty 3-4krát týdně vozit do Prahy v termotašce. Nyní už ale mám jednoho dopravce, se kterým přeprava není problém.


Nejlepší je, že můžu zákazníkům dělat radost výrobky v co nejvyšší kvalitě a za rozumnou cenu.

Do naší nabídky jste se zařadil během počátku covidové pandemie. Podepsala se na vašem podnikání nějak tato doba?


Musím říct, že velmi. Dezerty jsem původně dodával do mnoha kaváren a podniků napříč republikou. K dostání byly dokonce i na Karlově nebo Masarykově univerzitě. S příchodem pandemie ale celý svět zamrzl. Ze dne na den se rušily objednávky a dezerty jsem najednou neměl kam dodávat. Kvůli tomu jsem musel opustit vybudovanou provozovnu, prodat vybavení a zrušit některé certifikace.


Jedinou možností se pro mě stal online prodej. Právě v této době jsem narazil i na Scuk.cz, který mi byl velkou pomocí. Kvůli snížení nákladů jsem sice musel přesunout provozovnu k sobě domů, ale byl jsem rád, že se mohu výrobě stále věnovat.


Vaše dezerty jsou nejen vegan, ale i RAW. Je ale poměrně neobvyklé, že v této kombinaci neobsahují žádné alergeny. Díky čemuž jsou vhodné například i pro bezlepkáře.


Máte pravdu, tahle kombinace je hodně neobvyklá. Element je dokonce jediná RAW značka na našem trhu, která v žádném produktu neobsahuje alergeny. Při vymýšlení receptur jsem se snažil, aby byly dezerty dostupné úplně pro každého. Dokonce ani v pistáciovém dezertu alergeny nenajdete. Pistáciovou chuť zajišťuje přírodní aroma, které se získává odpařováním. A jako takové je bezpečné i pro alergiky na ořechy.


Zároveň bych rád zmínil, že neobvyklá je i konzistence dezertů. Většina RAW výrobků je poměrně hutná a těžká. Osobně ale na základ dezertů používám kokos a banán, díky čemuž jsou všechny krémové a lehké.


I díky tomu, že v recepturách nepoužívám ořechy, jsou dezerty mnohem levnější, než je tomu u velké části jiných RAW produktů.


Chtěl jsem, aby byly mé dezerty vhodné pro všechny - děti, ty, co se zabývají zdravím životním stylem, alergiky i ty, kteří nechtějí jíst rafinované cukry.

Prozradil byste nám, co vás na podnikání baví nejvíc?


Nebudu lhát, je to sladká práce :-) Nejvíc mě asi na tom všem baví, že můžu dělat zákazníkům radost dobrotami z kvalitních surovin. Kvalitou si chci být maximálně jistý a proto používám z velké části BIO suroviny.


Baví mě i vymýšlení a zkoušení receptur. Jak jste zmínila, dezertů mám nyní v nabídce 7 druhů. Do budoucna bych se rád pustil i do výroby krémových plněných tyčinek a tabulkových čokolád. Tyto nápady mám v hlavě už asi rok a doufám, že je brzy zvládnu realizovat. Nyní musím většinu své energie a času věnovat tomu, abych se kvůli pandemii znovu postavil na nohy. Ale třebaže to v nynější době není jednoduché, vážím si toho, že se můžu podnikání věnovat.


Jaký dezert máte vy osobně nejradši? V kanceláři si na vašich dezertech pochutnáváme poměrně často a dobře víme, že je těžké vybrat jen jeden. Budeme ale rádi, když dáte zákazníkům tip, co ochutnat jako první :-)


Nejvíc nadšený jsem asi z Tirawmisu. Na paty mu ale šlape pistáciový dezert a kokosový dezert s banánem. Každopádně bych doporučil postupně zkusit všechny. Přeci jen má každý jazýček mlsný trochu jinak. Jsem si jistý, že napoprvé nešlápnete vedle ani s jahodovou verzí. I teď přes zimu do ní totiž přidávám letní jahody. Zimní úroda podle mě nemá žádnou chuť, takže si vždy v létě zamrazím něco do zásoby.


Jako první doporučujeme vyzkoušet:



Kdo pro vás píše příběhy farmářů a výrobců?


„Jmenuji se Káťa a ve Scuku se věnuji marketingu. Za 3 roky, co zde pracuji, jsem se mohla seznámit s příběhy mnohých farmářů i výrobců. Každý z těchto příběhů je jedinečný a ukazuje, jak dlouhá cesta k výrobě našich oblíbených dobrot vede. A abyste se s nimi mohli seznámit i vy, postupně vám je představím. Z vlastní zkušenosti totiž vím, že naši farmáři i výrobci mají co říct.“


Kateřina Žabka

Ta, co se věnuje marketingu

jablko2.png
bottom of page