top of page
top_bg_kodex5.png

Kodex kvality

kodex.png

Pouze ověření farmáři a výrobci

My ve Scuku si na kvalitě nabízených produktů velmi zakládáme. Proto musí každý produkt splňovat náš Kodex kvality. Zároveň je naší misí podpořit ty nejmenší farmáře a výrobce v jejich poctivé činnosti. Abychom naši misi mohli plnit, je občas potřeba udělat někde kompromis, protože například není možné v ČR vyrobit vše, co si zákazník žádá a nebo zkrátka neexistuje dostatek surovin pro výrobu. Zde vám představujeme náš zcela transparentní Kodex kvality, ať vždy jasně víte, co kupujete.

O prvotní surovině a jejím zpracování

Protože je naší misí primárně podpořit menší tuzemské farmáře a výrobce, kteří hospodaří udržitelně a s ohledem na welfare zvířat, najdete v nabídce přibližně 80 % produktů lokálního původu. Některé produkty u nás není možné vyrobit nebo vypěstovat, a tak hledáme vždy alternativu, která je nejblíž našemu Kodexu. Problém s dostupností v České republice řešíme například u BIO kuřecího, pštrosího a králičího masa. Existují také situace, kdy má výrobce kvalitní welfare chovy lokálně blíž například v Německu a u nás by to měl přes půl republiky, takže zde vsadíme na selský rozum. U producentů prvotní suroviny neděláme ve welfare žádné kompromisy, avšak u výrobců to nemusí platit vždy, čistě proto, že výrobek se jinak nevyrábí nebo se nám nepodařilo získat ho pro Scuk. Přesto vám nabízíme vždy ten nejkvalitnější produkt, jaký lze na českém trhu sehnat. Proto je náš Kodex rozdělený pro farmáře a výrobce, a každý tak splňuje trochu jiná pravidla.

Kodex kvality pro farmáře

kodex.png

Farmáři jsou producenti prvotní suroviny, která není zpracovaná. Řadíme mezi ně chovatele zvířat na maso, mléko a vejce a zemědělce produkující ovoce, zeleninu, bylinky a houby. Farmáři splňují nejpřísnější kritéria na welfare chov a způsob obdělávání půdy a péči o výpěstky.

Co musí splňovat prvotní surovina od farmáře na Scuk.cz?

lokalnost.png

Lokální původ
Čerstvé maso, mléko a vejce pochází primárně z České republiky a jeho producenty jsou menší a střední tuzemští farmáři. Ovoce, zelenina, bylinky a houby jsou v sezóně (červen–říjen) primárně lokálního původu, ale přes zimu doplňujeme nabídku z dovozu mimo ČR. Produkty jako je exotické ovoce a jiné, které u nás nelze pěstovat, jsou v nabídce celoročně. Všechny produkty původem mimo ČR musí být v BIO kvalitě.

sipka3.png

Welfare zvířat
Chovatelé zvířat musí splňovat obecné welfare zásady. Naši farmáři zásady welfare často ještě přeplňují, což nám dělá radost, protože pohoda zvířat je pro nás zcela zásadní. Co musí welfare zásady splňovat? Svobodu od hladu, podvýživy a žízně, svobodu od nepohodlí, svobodu od bolesti, zranění a onemocnění, svobodu projevit přirozené chování, svobodu od stresu, strachu a úzkosti.

welfare.png
udrzitelnost.png

Udržitelnost
Zemědělci a chovatelé zvířat musí splňovat naše požadavky na udržitelné zacházení s půdou a vodou. Není pro nás zásadní, aby vlastnili BIO nebo IPZ / SISPO certifikaci, ale aby k životnímu prostředí přistupovali selským rozumem. Proto ne všichni jsou certifikovaní, ale pečlivě prověření. Nabídka je rozmanitá a vy máte vždy na výběr, zda dáte přednost farmáři s certifikací, která však často prodražuje koncovou cenu.

Příběh farmáře
Prodej produktů u nás na Scuku je zcela transparentní. Vždy víte, kdo za produktem stojí a znáte jeho příběh. Můžete si tak vybrat, kterého farmáře chcete svým nákupem podpořit. Pokud chcete například upřednostnit farmáře z vašeho regionu, můžete si na této stránce vyhledat ty, kteří jsou vám nejblíž. S radostí vám jejich příběhy pravidelně představujeme v našem newsletteru, blogu a na sociálních sítích.

pribeh.png
kodex_vyrobci

Kodex kvality pro výrobce

kodex.png

Výrobci jsou zpracovatelé prvotní suroviny, kterou si mohou a nemusí sami produktovat. V případě, že jsou také producenti prvotní suroviny, musí splňovat náš Kodex kvality pro farmáře. V případě, že prvotní surovinu vykupují, nemusí splňovat Kodex kvality pro farmáře, neboť původ suroviny zjišťujeme pouze u masných a mléčných výrobků a hotových jídel. U ostatních kategorií nemusí být původ vždy známý.

Co musí splňovat produkty od výrobců na Scuk.cz?

kvalita.png

Nejvyšší kvalita
Vedle podpory menších farmářů a výrobců je naší misí přinášet na váš stůl to nejkvalitnější, co lze u nás sehnat. Proto produkty, které u nás koupíte, nesmí obsahovat zbytečné přídatné látky. Uvědomujeme si ale, že ne každé éčko je škodlivé. Z toho důvodu se pečlivě zaměřujeme na to, které přídatné látky jsou pro nás již neakceptovatelné.

sipka3.png

Složení produktů
U většiny produktů se vyhýbáme éčkům, které na stupnici škodlivosti dosáhly úrovně 3 a víc (vycházíme z informací na ferpotravina.cz). Na druhou stranu si uvědomujeme, že některé výrobky bez škodlivých éček vyrobit nelze, a to především kvůli případným zdravotním rizikům (viz uzeniny). Po zvážení je tedy můžeme zařadit do nabídky. Podíl těchto éček ve složení nám ovšem není lhostejný. Proto budeme vždy trvat na tom, aby bylo jejich zastoupení v produktech co možná nejnižší. Veškeré složení je vždy transparentně uvedeno v popisku produktu včetně přídatných látek, alergenů a v některých případech i včetně nutričních hodnot.

slozeni.png
puvod.png

Původ surovin
S radostí zařadíme do nabídky produkty, které mají lokální původ a splňují i Kodex kvality pro farmáře (pro prvotní surovinu). Nicméně si uvědomujeme, že tuzemský trh je často příliš malý na to, aby bylo možné sehnat všechny suroviny lokálního původu. Proto do nabídky zařazujeme také produkty, které mají původ surovin mimo ČR. Ten ověřujeme u masných a mléčných produktů a hotových jídel, ale netrváme zde na BIO kvalitě a v případě některých hotových jídel ani na dodržování welfare.

Příběh výrobce
Stejně jako u farmářů, chceme také u výrobců znát jejich příběh a každého vám představit. Také každý výrobce je zcela transparentní a ověřujeme, jakým způsobem přistupuje k výrobě. Do nabídky zařazujeme primárně menší výrobce, kteří hledí na kvalitu surovin a šetrnou výrobu s ohledem na životní prostředí.

vyrobce.png
porovnani
kodex.png

Kodex kvality ve zkratce

Kodex pro farmáře

Kodex pro výrobce

Welfare

100 % plnění welfare podmínek

Původ

primárně ČR, povolen dovoz ze zahraničí jedině s BIO certifikací

Složení produktů

Udržitelnost

u lokální produkce není povinnost BIO ani jiné certifikace, pečlivě prověřujeme zacházení s půdou a vodou

Příběh

farmář je transparentně uvedený u každého produktu

výjimku tvoří některá hotová jídla

primárně ČR, povolen dovoz ze zahraničí bez BIO certifikace

vždy kontrolujeme a je uvedeno transparetně u produktu

u lokální produkce není povinnost BIO ani jiné certifikace, pečlivě kontrolujeme způsob výroby

výrobce je transparentně uvedený u každého produktu

sipka3_edited.png
jak_kontrolujeme

Jak kontrolujeme kvalitu u farmářů a výrobců?

Nově registrovaní farmáři musí před uvedením produktů do prodeje na Scuk.cz vyplnit velmi detailní dotazník k chovu zvířat / pěstování plodin a doložit fotografie dokazující šetrné zacházení se zvířaty. Následně navážeme s farmářem individuální kontakt a všechno společně projdeme. Pokud zjistíme, že by zvířeti nebyly umožněny welfare podmínky pro život, a to v průběhu celého jeho života, nebo pokud výpěstky daného zemědělce nesplňují naši představu udržitelného hospodaření, nebudeme se v žádné podobě podílet na prodeji a prezentaci jeho produktů, či produktů z něj vyrobených.

Každý výrobek, který se dostane do prodeje na Scuk.cz,
prochází detailní kontrolou před jeho spuštěním na web. Kontrolujeme složení produktu tak, aby odpovídalo zásadám Kodexu kvality. Každý farmář prochází každý rok revizí welfare i vlastnictvím certifikátů, kdy ověřujeme, že se nic nezměnilo.

kategorie

Kodex pro kategorie

pekarna cukrakra
pecivo.png

Pekárna a cukrárna

U pečiva platí pravidlo, že musí být vyrobeno v České republice. Upřednostňujeme poctivou malovýrobu a jako u každé kategorie nás zajímá celý proces výroby a příběh farmáře. Suroviny použité na výrobu pečiva s lepkem mohou obsahovat přídatné látky se skórem škodlivosti max. stupně 3. U běžného pečiva (chléb, housky, dalamánky atd.) je povolena kyselina askorbová (pro zachování nadýchanosti těsta a spolehlivosti, že těsto nakyne, jak pekař předpokládá), enzymy rostlinného původu (udrží pečivo čerstvé, měkké, při pečení se rozpadne a nemá nadále účinky), jiné přídatné látky nejsou povoleny. Povoleny jsou kypřicí látky typu vinný kámen, jedlá soda apod. U bezlepkového pečiva je možné použít suroviny se skórem škodlivosti max. stupně 2 (bývá to např. xantan, svatojánská guma, monodiglyceridy mastných kyselin). Výjimkou je e466 Karboxymethylcelulóza a e450 difosforečnany, která být v produktu může a má stupeň škodlivosti 3. U náplní nejsou povoleny konzervanty marmelád (např. sorban draselný apod.), povolena jsou éčka se skórem škodlivosti max. 2 (pektin, kyselina citronová atd.). Pokud pečivo obsahuje masný produkt (škvarky apod.), vždy je původem z ČR.

cr.png

Země původu ČR

bio.png

BIO

e3.png

éčka max. 3

bez_certifikace2.png

Bez certifikace

maso ryby
maso_ryby.png

Maso a ryby

cr.png

Země původu ČR

bio.png

BIO

asc.png

ASC

msc.png

MSC

e0.png

éčka 0

bez_certifikace2.png

Bez certifikace

Maso a ryby pochází primárně z České republiky. Jediná výjimka pro dovoz ze zahraničí platí pouze v případě, kdy není možné
v České republice takový chov mít, to se týká primárně mořských ryb, nebo neexistuje chov v kvalitě a s welfare zázemím, které splňuje naše požadavky na dobrý chov zvířat.
Každý chov musí splňovat zásady welfare, které pečlivě ověřujeme pomocí dotazníků, a v nich nás zajímají hlavně následující informace: prostor pro každé zvíře jak ve vnitřním, tak venkovním chovu, čím jsou zvířata krmena a zda jsou dokrmována, zda je krmivo vždy bez GMO složek, kde zvířata tráví svůj čas, jaké mají uspořádání, jaký typ a množství podestýlky se využívá, zda mají k dispozici vše, co potřebují k přirozenému vyjádření chování, jak dlouho žijí a jak jsou porážena, jak dochází k rozmnožování (zda bez použití hormonů) a jak je zacházeno s mláďaty. V nabídce můžete najít certifikované i necertifikované maso, ale vždy s námi prověřeným původem. Pravidelně 1x ročně prochází welfare revizí, každý chovatel musí projít znovu dotazníkem, a v mezidobí chovatele vyzýváme, aby měli informace vždy aktuální. Všechny dostupné informace včetně celého welfare dotazníku a fotografií najdete vždy u profilu každého farmáře.

uzeniny

Uzeniny

uzeniny.png
cr.png

Země původu ČR

bio.png

BIO

e3.png

éčka max. 3

bez_certifikace2.png

Bez certifikace

Maso na výrobu uzenin pochází primárně z České republiky. Dovoz ze zahraničí tolerujeme pouze v případě, že není možné v České republice takový produkt vůbec sehnat, nebo v kvalitě s welfare zázemím, které splňuje naše požadavky na dobrý chov zvířat a takové podmínky a chov nejsou dostupné u nás. Také maso použité pro výrobu uzenin musí pocházet z welfare chovů a každého farmáře prověřujeme pomocí stejných dotazníků jako u dodavatelů masa. Uzenáři však často vykupují maso pro výrobu z jatek, kde může být více zdrojů. Vždy ale vyžadujeme seznam farem, které na jatka dodávají a zda jsou lokálního či jiného původu. Pokud se mezi nimi vyskytuje farma, která neodpovídá našim požadavkům, pak spolupráci nenavážeme.
U uzenin kontrolujeme každý produkt a jeho složení. Přídatné látky posuzujeme následovně: dusitany (E250), difosfáty (E450), polyfosforečnany (E452) a trifosfáty (trifosforečnan E451) v produktech tolerujeme. Vždy dáváme pozor na složení koření - nežádoucí jsou především glutamany a jejich odvozeniny. Netolerujeme většinu škodlivých éček se škodlivostí 3 a výše (až na výjimky - E250, E450, E451, E150c). Netolerujeme dusičnan draselný (E252) a sacharin (E954) – většinou bývá v octu a vždy prověřujeme, zda se například v láku vyskytuje či ne a případně žádáme výměnu láku / octu.
Proč tolerujeme ve složení dusitan sodný (E250)? Přestože lze v některých uzeninách dusitanovou sůl nahradit, existují výrobky, které bez ní kvůli případným zdravotním rizikům není možné vyrobit. Sůl s dusitanem slouží především jako ochrana proti botulotoxinu (též klobásovému jedu), který je extrémně toxický a historicky má na svědomí mnoho úmrtí. Botulotoxin se ničí při teplotách kolem 120 °C. U výrobků, které se tepelně neopracovávají a udí se studeným kouřem při teplotě okolo 24 °C, je nutné použít dusitanovou solicí směs, která klobásový jed potlačí a eliminuje tak zdravotní rizika. Většina našich uzenářů však používá jen takové množství, které je opravdu nezbytné. 

ovoce zelenina
ovoze.png

Ovoce a zelenina

cr.png

Země původu ČR

svet.png

Země původu zahraničí

bio.png

BIO

ipz.png

IPZ

sispo.png

SISPO

bez_certifikace2.png

Bez certifikace

e0.png

éčka 0

fairtrade.png

FAIRTRADE

bio.png

Integrovaná produkce

dementer.png

DEMETER

Ovoce a zelenina pochází primárně z České republiky. Vždy dáváme přednost lokálnímu menšímu či střednímu pěstiteli. Pěstování ovoce a zeleniny je ale sezonní záležitost, proto farmáři doplňují nabídku i dovozem ze zahraničí. Dovoz je vždy pod certifikací BIO (případně dalšími certifikáty), tedy se zaručenými podmínkami pěstování. Způsob pěstování a farmaření pečlivě prověřujeme pomocí dotazníků, v nich nás zajímají hlavně následující informace: jaká je velikost farmy, kolik plodin pěstuje a jak se stará o biodiverzitu, zavlažování, původ osiva a hnojiva, způsob setí, hnojení, práci na polích a boj se škůdci a chorobami. Pokud ovoce či zelenina nemá oficiální certifikát, potom prošla naší důkladnou kontrolou, která zaručuje maximální kvalitu.

mlecne chlazene

Mléčné a chlazené

mlecne.png
cr.png

Země původu ČR

bio.png

BIO

a2.png

A2

vejce.png

vejce 0, 1

e2.png

éčka max. 2

bez_certifikace2.png

Bez certifikace

U mléka, mléčných a chlazených produktů je primárně původ vždy z České republiky, v případě splnění welfare podmínek je možné zařadit i produkty ze zahraniční. Všechny mléčné a chlazené produkty musí pocházet z welfare chovů. Podobně jako u producentů masa a produktů z něj, tak také u producentů mléčných výrobků vyžadujeme vyplnění vstupního welfare dotazníku, kde si ověřujeme podobné informace, jak například: plocha ustájení, výběh, krmivo, způsob rozmnožování. U mléka a mléčných produktů se můžete setkat s certifikací BIO a mléko typu A2. Pokud je v nabídce produkt bez certifikace, prošel naší důkladnou kontrolou, která zaručuje maximální kvalitu. My ve Scuku jsme nikdy netolerovali klecové chovy u slepic (3) a již dlouhou dobu netolerujeme ani vejce pocházející z chovu na podestýlce (2). V nabídce najdete pouze vejce z volného chovu (1) nebo z volného chovu s BIO certifikací (0). Přídatné látky tolerujeme se skórem škodlivosti max. 2. Mohou být například součástí příchutí mléčných produktů: pektiny, cukr, kyselina citronová, přírodní barviva, aromata, škroby, karobová guma, či fruktózový sirup. Netolerujeme např. sorban draselný.

rostlinne
rostlinne.png

Rostlinné alternativy

cr.png

Země původu ČR

bio.png

BIO

vegan.png

Vegan Society

e3.png

éčka max. 3

bez_certifikace2.png

Bez certifikace

Veškeré rostlinné alternativy byly vždy vyrobeny v ČR, pokud ne, jsou opatřeny certifikací BIO a tato informace je u produktu uvedena. Kategorie rostlinných alternativ vyžaduje delší výzkum, ladění receptur, trvanlivosti, výživové hodnoty a v neposlední řadě též vyžaduje technologie. A to vše není snadné, proto se zde snažíme především o pestrost nabídky, abyste u nás našli vše, co potřebujete. Z výše uvedených důvodů je zde možné najít i větší společnosti, které za značkami stojí. V naší republice ale není mnoho výrobců menších, kteří by se například alternativám masa věnovali. Po nových značkách stále pátráme
a
v budoucnu s radostí upřednostníme lokální producenty.

hotovky
hotovky.png

Hotovky a přílohy

cr.png

Země původu ČR

bio.png

BIO

e3.png

éčka max. 3

bez_certifikace2.png

Bez certifikace

Všechna nabízená hotová jídla a přílohy byly vyrobeny v České republice. Původ masa, které bylo do hotových jídel použito,
je vždy z České republiky.
Vzhledem k minimální dostupnosti hotových jídel v kvalitě, kterou bychom si ideálně představovali, jsme se rozhodli udělat velkou výjimku a umožnit původ masa v hotových jídlech také z velkochovu. U produktu vždy transparentně uvádíme, zda se jedná o malý, střední chov nebo velkochov, neboť si před zařazením produktu tyto informace ověřujeme dotazníkem. U hotových jídel a příloh se soustředíme primárně na chuť, poctivou výrobu a složení bez zbytečných éček a konzervantů a také na cenovou dostupnost. Věříme, že se v budoucnu trh posune lepším směrem a bude možné maso z velkochovů nahradit masem lepšího původu.

trvanlive
trvalnlive.png

Trvanlivé

Trvanlivé produkty se vyrábí primárně v České republice. Pokud samotný produkt či surovina pochází ze zahraničí, z důvodu, že se u nás nepěstují či nevyrábějí, nebo je lze získat v lepší kvalitě či ekonomičtěji za hranicemi, nemusí mít daný produkt označení BIO ani jinou certifikaci. Chceme vám nabídnout co nejširší nabídku, a to od lokálních výrobců, a pokud bychom trvali na BIO certifikaci ze zahraničí, nebylo by toho moc co nabídnout, protože to zkrátka takto většina výrobců nevyrábí. Pokud však narazíme na výjimku, s radostí ji do nabídky zařadíme. U kávy a čaje, rostoucího jedině v zahraničí, je vždy nutná certifikace BIO či Fairtrade nebo Direct trade – jde o přímé napojení na farmáře a odkup přímo od něj, tedy s vědomím, že dostane férově zaplaceno, je vyloučena dětská práce a práce probíhá v důstojných podmínkách. Přídatné látky ve složení produktů jsou maximálně na úrovni skóre 3 a produkty neobsahují sorbany (byť jsou na úrovni 3).

cr.png

Země původu ČR

svet.png

Země původu zahraničí

bio.png

BIO

fairtrade.png

FAIRTRADE

aoecs.png

AOECS

vegan.png

Vegan Society

e5.png

éčka max. 3

bez_certifikace2.png

Bez certifikace

napoje
napoje.png

Nápoje

cr.png

Země původu ČR

svet.png

Země původu zahraničí

bio.png

BIO

fairtrade.png

FAIRTRADE

e5.png

éčka až 5

bez_certifikace2.png

Bez certifikace

Nápoje v naší nabídce byly vyrobeny primárně v České republice, pokud pochází ze zahraničí, tak mají BIO certifikaci. U vinařů a výrobců moštů, kde nám záleží na hospodaření s krajinou, kde se vinice nebo sad nachází, se řídíme interním kodexem, kde sledujeme primárně tyto faktory: rozloha vinic či sadů, zda jde o ruční sběr, počet lahví ročně a ošetřování hroznů.

drogerie
drogerie.png

Drogerie

cr.png

Země původu ČR

svet.png

Země původu zahraničí

bio.png

BIO

ecog.png

Ecogarantie

gots.png

Gots

icea.png

Icea

ecocert.png

Ecocert

e0.png

éčka 0

crueltyfree.png

Cruelty Free International Leaping Bunny

cpk.png

CPK

fairtrade.png

Fairtrade

vegan.png

Vegan Society

cosmos.png

Cosmos organic

Výrobců ekologické drogerie je u nás v České republice stále pomálu, přesto v nabídce pár dodavatelů z ČR najdete. Mnoho produktů však pochází ze zahraničí, právě z důvodu nedostupnosti na tuzemském trhu. Pokud je produkt ze zahraničí, tak je opatřen certifikátem BIO či podobným, popřípadě má jinou přidanou hodnotu, jako je udržitelnost nebo ekologie výroby,
složení šetrné k přírodě, ESG udržitelnost, má vratné, recyklovatelné nebo rozložitelné obaly, koncentrované složení, možnost zakoupení náplně do originálního balení atd. U drogerie také hledíme na to, aby ideálně nebyla testována na zvířatech, někdy však může obsahovat živočišné složky, což tolerujeme, a tak ne vždy je vegan.

kosmetika
kosmetika.png

Kosmetika

cr.png

Země původu ČR

svet.png

Země původu zahraničí

bio.png

BIO

ecog.png

Ecogarantie

gots.png

Gots

icea.png

Icea

ecocert.png

Ecocert

iamgreen.png

Im green

aad.png

Asthma-Allergy Denmark

e0.png

éčka 0

crueltyfree.png

Cruelty Free International Leaping Bunny

cpk.png

CPK

fairtrade.png

Fairtrade

vegan.png

Vegan Society

cosmos.png

Cosmos organic

fsc.png

FSC

Kosmetiku preferujeme tuzemské výroby, avšak situace na trhu v České republice je podobná jako u drogerie, a tak najdete v nabídce také produkty zahraničního původu. V takovém případě však musí být kosmetika opatřena BIO certifikátem či podobným nebo musí mít jinou přidatnou hodnotu pro udržitelnost a ekologii. Všechna kosmetika u nás na Scuku je přírodního složení, které je šetrné k pokožce i životnímu prostředí. Neobsahuje parabeny a konzervanty a většina nabízené kosmetiky není testována na zvířatech. To poznáte podle certifikátu Cruelty Free International Leaping Bunny.  

domacnost.png

Domácnost

cr.png

Země původu ČR

svet.png

Země původu zahraničí

bio.png

BIO

ecog.png

Ecogarantie

gots.png

Gots

aoecs.png

AOECS

ecocert.png

ECOCERT

bez_certifikace2.png

Bez certifikace

icea.png

ICEA

vegan.png

Vegan Society

fairtrade.png

Fairtrade

cpk.png

CPK

crueltyfree.png

Cruelty Free International Leaping Bunny

e0.png

éčka 0

V kategorii Domácnost se snažíme primárně podpořit malé české výrobce z různých odvětví, ať jsou to různé kuchyňské textilie, papírnictví, v sezóně dodavatelé okrasných květin a zahradních produktů, organických hnojiv, dále zde podporujeme výrobce kvalitního krmiva pro domácí mazlíčky atd. V této kategorii je možné mít i výrobky ze zahraničí, ale vždy takové, které nenaruší lokální produkci a zároveň doplní potřebnou šíři nabídky. Vždy prověřujeme způsob výroby, příběh výrobce, materiály jaké se používají a odkud jsou.

domacnost
certifikace

Loga a certifikace

BIO

bio.png

Značka BIO mimo jiné zaručuje, že produkt v každém kroku výroby prošel pečlivou správní kontrolou a odpovídá přísným zákonům o ekologickém zemědělství.Nemůže ji tedy použít každý, kdo například využívá domácí hnojiva a pěstuje zeleninu na zahradě. Proces k získání tohoto certifikátu je naopak značně zdlouhavý a náročný, což se poté mnohdy odrazí v ceně výrobku.Mimoto nákupem biopotravin ulehčíte nejen životnímu prostředí, ale i svému zdraví. Je totiž prokázáno, že tyto potraviny mají vyšší výživovou a chuťovou hodnotu.

ASC

ASC je přední světový certifikační systém pro chovné mořské ryby a plody – známý jako akvakultura – a označení ASC se objevuje pouze na potravinách z farem, které byly nezávisle posouzeny a certifikovány jako ekologicky a sociálně odpovědné. Akvakultura produkuje více než polovinu mořských ryb konzumovaných po celém světě a v budoucnu bude životně důležitá pro poskytování zdravých a cenově dostupných bílkovin pro rychle rostoucí světovou populaci. Ale jako každá výroba potravin má dopady a musí být prováděna zodpovědně. ASC vyvíjí a spravuje nejpřísnější standardy v oboru. Tyto normy zahrnují stovky požadavků pokrývajících potenciální dopady akvakultury – včetně kvality vody, odpovědného získávání krmiva, prevence nemocí, dobrých životních podmínek zvířat, spravedlivého zacházení a platů pracovníků a udržování pozitivních vztahů se sousedními komunitami.

asc.png

MSC

msc.png

Modré označení MSC se vztahuje pouze na volně žijící (divoké) ryby nebo mořské plody z lovišť, která byla certifikována podle MSC Fisheries Standard, což je soubor požadavků pro udržitelný rybolov. Ryby a mořské plody s tímto modrým štítkem pocházejí z rybolovu, který byl nezávisle posouzen z hlediska jeho dopadů na populace volně žijících ryb a ekosystémy, kterých jsou součástí.V celém dodavatelském řetězci jsou certifikované produkty MSC odděleny od necertifikovaných. Mořské plody s certifikací MSC jsou přesně označeny. MSC certifikace je proces nezávislý, ověřitelný a založený na vědě. Někdy může trvat roky usilovné práce, než může rybolov získat certifikaci MSC. I když rybářství získá certifikaci, je to pouze začátek cesty. Hodnotitelé každoročně vypracovávají zprávy, aby zkontrolovali pokrok a každých pět let znovu posoudili rybolov.

IPZ

Tento certifikát je určen pouze pro zeleninu, při jejímž pěstování se dává přednost ekologicky přijatelnějším metodám. Řadí se mezi konvenční a organickou produkci plodin. Oproti BIO certifikátu je zde ale použití hnojiv s chemickým základem v malé míře možné. Ovšem vždy jen jako krajní řešení a jen takovými aplikačními technikami, které jsou šetrné k životnímu prostředí. Díky tomu, že pro tento typ pěstování neplatí tak přísné podmínky, neprodražují certifikáty konečný produkt. Zároveň také jako jediné zaručují, že byly rostlinné produkty vypěstovány v České republice.

ipz.png

SISPO

sispo.png

SISPO certifikát je určen pouze pro ovoce a výrobků z něj, při jehož pěstování se dává přednost ekologicky přijatelnějším metodám. Řadí se mezi konvenční a organickou produkci plodin. Oproti BIO certifikátu je zde ale použití hnojiv s chemickým základem v malé míře možné. Ovšem vždy jen jako krajní řešení a jen takovými aplikačními technikami, které jsou šetrné k životnímu prostředí. Díky tomu, že pro tento typ pěstování neplatí tak přísné podmínky, neprodražují certifikáty konečný produkt. Zároveň také jako jediné zaručují, že byly rostlinné produkty vypěstovány v České republice.

DEMETER

Demeter je jeden z nejstarších způsobů ekologického pěstování plodin - pochází z roku 1924 a spolu s 8 evropskými státy jej využívá i Nový Zéland. Toto označení nosí produkty, které byly vyrobeny v tzv. biodynamickém zemědělství. Narozdíl od běžného ekologického zemědělství, které se zaměřuje na přirozený chov zvěře, kladou tato hospodářství velký důraz na vzájemný vztah mezi přírodou, zvířetem, hospodářem i zákazníkem.Mimoto se zohledňují přirozené přírodní i kosmické vlivy a případná hnojiva pocházejí pouze z vlastní produkce.

dementer.png

INTEGROVANÁ PRODUKCE

bio.png

Integrovaná produkce usiluje o dosažení optimálních výnosů vyšší kvality cestou, která nezatěžuje životní prostředí. Na bázi celistvého způsobu myšlení se IP orientuje komplexně na agroekosystém = je zaměřena na zemědělský podnik jako celek. Základem je udržení, resp. zlepšení půdní úrodnosti a mnohotvárného životního prostředí. Přednostně se využívají a podporují přirozené regulační mechanismy. K ochraně životního prostředí s ohledem na hospodárnost a společenské požadavky se vyžaduje smysluplný soulad mezi biologickými, technickými a chemickými opatřeními.

FAIRTRADE

Díky symbolu Fairtrade si můžete být jisti, že celý výrobní proces splňuje etické, sociální a ekonomické standardy a zemědělci byli za svou práci poctivě ohodnoceni. Tento certifikát naleznete především u produktů, které pocházejí z rozvojových zemí.

fairtrade.png

AOECS

aoecs.png

Standard AOECS upřesňuje technické požadavky na potravinářské produkty, které mohou být označeny tímto logem, určují limity obsahu lepku, analytické metody jeho měření a četnost testování. Licencovat lze výhradně jen ty produkty, u nichž byla provedena analýza lepku akreditovanou laboratoří a splní podmínku danou právními předpisy pro označování výrobku bez lepku tj. obsah lepku do 20mg lepku/1kg potraviny. Licencované produkty musí být opatřeny registračním číslem, které udává kód země, kód výrobce a číslo výrobku.

VEGAN SOCIETY

Logo se zelenou slunečnicí označuje výrobky zcela bez živočišných produktů, zároveň nejsou produkty testované na zvířatech. Nezisková organizace Vegan Society byla založena v Británii  na podporu filosofie a životního stylu veganství. Produkty musí splňovat standardy Vegan Animal-free Standards.Cílem společnosti je učinit z veganství široce uznávaný a respektovaný přístup vedoucí k odstranění utrpení zvířat. Společnost se také aktivně věnuje ochraně naší planety.

vegan.png

Ecogarantie®

ecog.png

S Ecogarantie nemůžete šlápnout vedle. Soukromá eko značka původem z Belgie se řadí k nejpřísnějším ekologickým značkám na trhu. Produkty označené tímto standardem mají nejnižší možnou ekologickou stopu. Její získání vyžaduje splnění mnoha požadavků. Certifikované produkty obsahují jen přírodní ingredience rostlinného původu v BIO kvalitě (existuje-li). Minerální složky jsou povolené s důrazem na ekologičnost technologií a procesů výroby. Je zcela vyloučeno používání ropných produktů. Všechna barviva i vůně musí být výhradně přírodního původu.Důležitý je dopad na životní prostředí v celém životním cyklu certifikovaného produktu. Některé technologie výroby ingrediencí nejsou povolené vůbec a jsou stanoveny také požadavky na minimalizaci odpadů vznikajících při výrobě. Ecogarantie zahrnuje i sociální oblast s požadavkem na respektování lidských práv v celém dodavatelském řetězci.Kontrolu provádí 3 nezávislé organizace schválené pro certifikaci ekologického zemědělství: TÜV NORD Integra, Certisys a Quality Partner. Standard Ecogarantie se v čase vyvíjí dle nejnovějších poznatků.

GOTS

GOTS je nejpřísnější certifikace pro textilie vyrobené z organických textilních vláken. Kontroluje celý výrobní proces od statku až po továrnu: od sklizně, tkaní vláken, až po výrobu finálního produktu, včetně exportu oblečení. Ve všech fázích zpracování musí být tato vlákna oddělena od běžných produktů z neorganických vláken a jasně označena. Všechny další vstupní látky musí splňovat základní požadavky na toxicitu a biologickou rozložitelnost. Je zakázáno používat toxické kovy, rozpouštědla, geneticky modifikované organismy, formaldehydy a jiné syntetické látky. Veškeré bělicí látky musí být na bázi kyslíku, obalový materiál pochází z recyklovaného zdroje a nesmí obsahovat polyvinylchlorid. Certifikát také vyžaduje etické a sociální aspekty výroby, jako jsou svoboda kolektivního vyjednávání, bezpečnost a čistota na pracovišti, zákaz dětské práce či adekvátní pracovní dobu.

gots.png

FSC

fsc.png

FSC představuje mezinárodní certifikační systém zabývající se kontrolou konkrétních lesů a zaručující, že tyto lesy jsou obhospodařovány v souladu s ekologickými, sociálními a majetkovými kritérii definovanými standardem FSC. Hlavní činností je tedy certifikace vyhovujících systémů hospodaření a následného zpracování dřeva.Certifikát je udělován za splnění přísných podmínek standardu FSC, které se týkají ekologie i sociálních a majetkových kritérií. Lesní hospodaření musí respektovat všechny příslušné zákony dané země i mezinárodní úmluvy a smlouvy a musí vyhovovat všem principům a kritériím daným FSC standardem. Pokud vlastník lesa splní všechny podmínky, má právo užívat logo FSC, které na trhu odliší jeho dřevo od dřeva nejasného původu.Při koupi produktu označeným ochrannou známkou FSC má spotřebitel jistotu, že dřevo pochází ze šetrně obhospodařovaných lesů. V současnosti se prodává více než 20 tisíc druhů výrobků s logem FSC a zahrnuje certifikovaný nábytek, hračky, okna, dveře, schody, potřeby pro domácnost a pro kutily. Ze dřeva FSC se staví i velké objekty jako jsou domy a mosty. Používání FSC se začíná rozmáhat i v odvětví papírenství.

ICEA

ICEA je italský certifikační institut, který kontroluje a certifikuje společnosti, které své aktivity (obchodní a výrobní) provádějí s respektem a ohledem na lidi a přírodu, obhajují důstojnost zaměstnanců a pracovníků a chrání práva spotřebitelů. ICEA patří mezi nejdůležitější organizace v rámci svého oboru v Itálii a Evropě, kde certifikuje a podporuje sociální a udržitelný rozvoj ekologického zemědělství.ICEA (Instituto per la Certificazione Etice e Ambientale) certifikuje zejména oblast potravin, nepotravinářskou produkci (bio kosmetiku a detergenty), ekologický textil, ekologickou výrobu nábytku a další. ICEA spolu s řadou výrobců a AIAB (italská asociace ekologického zemědělství) položili základy pro hodnocení přírodní a eko kosmetiky.Každý žadatel o tuto certifikaci musí pro její získání splňovat přísná kritéria, mezi které patří 100% absence umělých přísad a výroba bez přítomnosti genetického inženýrství. Velmi striktně jsou stanoveny normy pro produkci odpadních plynů, odpadu jako takového či spotřebu energií. Výroba a skladování produktů musí být v souladu s přísnými ekologickými předpisy. Samozřejmostí je kompletní dokumentace od příjmu surovin, jejich zpracování, skladování až po expedici konečnému spotřebiteli. Audit inspekcí ICEA je prováděn v místě výroby a to několikrát do roka.

icea.png

ECOCERT

ecocert.png

Ecocert je nezávislá mezinárodní společnost zabývající se kontrolou a certifikací výrobků obsahujících suroviny z kontrolovaného ekologického zemědělství. V současnosti patří mezi největší certifikační společnosti pro výrobky z moha oblastí včetně bio kosmetiky.Francouzská společnost Ecocert vznikla roku 1991 a v současnosti patří mezi největší mezinárodní certifikační společnosti v oblasti přírodních a bio produktů, působí ve více než 80 zemích a jen ve Francii certifikuje více než 70 % bio producentů. Minimální podíl přírodních surovin každého produktu musí být 95 %. Produkty certifikované touto společností navíc musí splňovat i podmínky týkající se jejich výroby, která začíná u získávání a pěstování surovin. Nejen, že musí být přírodní a určitá jejich část musí pocházet z kontrolovaného ekologického zemědělství, ale kontrolován je i způsob jejich skladování, hygienické podmínky při zpracování, ekologická šetrnost výrobních postupů i recyklovatelnost obalů a srozumitelnost etiket pro spotřebitele.Výrobky označené ochrannou známkou Ecocert nesmí obsahovat geneticky modifikované suroviny, parabeny, phenoxyethanol, nanočástice, silikony, PEG deriváty, syntetické parfémy a barviva a ingredience získané z mrtvých zvířat.

COSMOS

COSMOS je jednotný evropský standard pro přírodní a bio kosmetiku, který spravuje nezisková, mezinárodní a nezávislá asociace – bruselský standard COSMOS AISBL. Norma COSMOS definuje kritéria, která musí kosmetické společnosti splnit, aby zajistily spotřebitelům, že jejich produkty jsou pravou organickou nebo přírodní kosmetikou vyráběnou podle nejvyšších proveditelných postupů udržitelnosti s nejvyšší kvalitou.Procesní směrnice COSMOS poskytuje dvě možné úrovně certifikace – COSMOS ORGANIC a COSMOS NATURAL. První stupeň je přísnější a náročnější, protože k požadavkům na přirozenost a omezené používání nebezpečných látek, přidává použití značného množství složek z ekologického zemědělství. Dále je kladen důraz na úspornou a šetrnou výrobu s možností recyklace obalových materiálů.

cosmos.png

CPK

cpk.png

Kromě známých a časem již ověřených zahraničních certifikátů se u nás můžeme setkat i s poměrně novou českou eko certifikační značkou, jejíž název tvoří zkratka slov Certifikovaná přírodní kosmetika – tedy CPK. Certifikát vycházející ze standardů francouzské společnosti Ecocert zaručuje, že výrobek neobsahuje syntetické sloučeniny a látky škodlivé organismu.Jednou z hlavních a nejdůležitějších podmínek pro získání tohoto certifikátu je používání výhradně přírodních surovin, jejichž sběr probíhá šetrným způsobem. Důraz je kladen na ochranu životního prostředí a minimální dopad na přírodu.

CRUELTY FREE

Certifikát Cruelty free je udělován společností PETA a zajišťuje, že produkt ani v něm použité suroviny nebyly testované na zvířatech.Certifikace Cruelty free je jako dělaná pro všechny uvědomělé spotřebitele, kteří si nechtějí kupovat kosmetiku, kvůli které museli trpět nevinní němí tvorové. Cruelty free je certifikát udělovaný společností PETA, a to produktům vyrobeným v USA. Stejně jako další podobné certifikáty je pro kosmetické firmy dobrovolný a zajišťuje, že finální produkt ani použité ingredience nebyly testovány na zvířatech. Tento certifikát existuje také ve variantě Cruelty free vegan. Kosmetika opatřená tímto certifikátem je pak nejen netestovaná na zvířatech, ale také nesmí obsahovat žádné suroviny živočišného původu (včelí vosk, lanolin, karmín apod.).

crueltyfree.png
aad.png

Asthma-Allergy Denmark

Asthma-Allergy Denmark zaručuje, že: přípravek a všechny jeho suroviny posoudili nezávislí experti z oboru toxikologie, chemie, medicíny, farmacie a alergologie.Riziko alergické reakce u produktu s tímto symbolem je zredukováno na minimum.

I'm Green

Logo I'm Green značí, že: obalový materiál je vyrobený z bioplastu z cukrové třtiny. Brazilský dodavatel cukrové třtiny splňuje přísná kritéria soběstačného zemědělství, třtinu pěstuje bez GMO, umělých hnojiv a v minimální vzdálenosti 2 000 km od hranic deštného pralesa - nepřispívá tedy k jeho odlesňování. Při pěstování se navíc nakládá šetrně také s vodou. Pole jsou z většiny zavlažována dešťovou vodou. Bioplast je jednoduše recyklovatelný spolu s běžnými plasty. Jde o spolehlivý materiál s totožnými kvalitami jako má konvenční plast z ropy.

iamgreen.png
bottom_bg_kodex_4.png
kosmetika

Kodex kvality pro velkoobchodní prodej

Tento Kodex kvality se vztahuje pouze na prodej produktů na www.scuk.cz. Pokud nakupujete také velkoobchodně na www.velkoobchod.scuk.cz, je dobré si uvědomit, že nemusí produkty splňovat tento Kodex kvality. Variantu Kodexu kvality pro velkoobchod aktuálně chystáme. Předpokládáme, že nebude tak přísný, neboť víme, že velkoobchodní trh s farmářskými produkty bohužel nedokáže v tuto chvíli zasytit poptávku tak, aby byla zachována 100% kvalita a zároveň stále obvykle není v podnicích tak velká poptávka po kvalitě, ekonomická stránka většinou zvítězí. Věříme však, že se situace bude stále zlepšovat a doufáme, že tomu naší činností pomůžeme.

zuzka.png
sipka3.png
kodex.png
bottom of page