hruska.png

Chřestový koláč podle reBarbora's kitchen

Tip na přípravu bílého chřestu jsme s vámi už sdíleli. Jak ale podávat ten zelený? Zkuste slaný koláč neboli quiche! Tento recept pro nás připravila šikovná blogerka Bára, která tvoří pod jménem reBarbora's kitchen. A upřímně, nám se jen při pohledu na tuhle nádheru dělají chutě :-)


Náročnost: snadné

Čas: do 30 min

Počet porcí: 8–12 (forma o průměru 25 cm)


Suroviny na těsto:

Suroviny na náplň:

Příprava koláče:

Těsto si můžete předpřipravit předem. Mouku, sůl a máslo zpracujte na drobenku, přidejte vejce a zpracujte v kompaktní těsto. Zkuste pracovat co nejrychleji, aby se máslo nezačalo rozpouštět. Ideálně by se mělo těsto zpracovávat jen hřbetem ruky. Hotové těsto zabalte do fólie a dejte alespoň na půl hodinky odležet do lednice.


Odleželé těsto rozválejte na placku a vložte do koláčové formy vyložené pečicím papírem. Okraje přečuhující přes formu seřízněte a těsto ve formě po celé ploše propíchejte vidličkou. Dejte na 10 min péct do předem vyhřáté trouby na 180 °C.


Mezitím si připravte náplň. Sýr nastrouhejte nebo nakrájejte na menší kostičky. Bylinky nasekejte najemno. Obě smetany, sůl a vejce společně rozšlehejte a pokud přidáváte šunku či slaninu, pokrájejte ji na kostičky.


Odkrojte dřevnaté konce chřestu - u mladého a čerstvého stačí odkrojit 1–2 cm. Dřevnatý konec snadno poznáte i tak, že vám do něj při říznutí nůž zajede obtížněji. Zelený chřest není potřeba loupat, může se konzumovat jen tak a nebo můžete oškrábat jen spodní třetinu výhonků. Poté chřest nakrájejte na kolečka a hlavičky, nebo půlky výhonků si odložte na závěrečné zdobení.


Tip: Odkrojené konce a oloupané slupky nevyhazujte. Jsou skvělé na základní zeleninový vývar.


Dokončení koláče:

Na předpečený korpus rozložte nakrájený chřest, sýr, bylinky, šunku a zalijte smetanou rozšlehanou s vejci. Navrch dejte hlavičky chřestu, případně i na plátky nakrájený žampion či rajče. Koláč vložte opět do trouby a pečte na 180 °C cca 30 min, dokud náplň nezpevní a nezezlátne.


Tip: Koláč je výborný teplý i studený. Lze si jej vychutnat na snídani, sbalit na piknik nebo podávat se zeleninovým salátem jako lehký oběd či večeři. V lednici vydrží i několik dní. Zelený chřest se může nakombinovat i s bílým a ingredience v náplni upravit dle chuti a domácích zásob.


Při přípravě se vám bude hodit:


Co o sobě říká autorka receptu Bára?

„Z momentálního impulsu se rázem stala vášeň a já tak už čtvrtým rokem s láskou tvořím blog reBarbora’s kitchen, což mě neskutečně baví a naplňuje. Převážně se věnuji receptům, které jsou rychlé, snadné a z dostupných surovin, ale ráda si v kuchyni vyhraju i s něčím složitějším. Přednost dávám sezónním a lokálním potravinám a zastávám názor, že nejdůležitější je vše okořenit velkou špetkou lásky.


Jídlem ráda dělám radost a tak vznikla i první kniha Jedlé dárky. Letos ji následovala druhá, věnovaná jedné z mých nejoblíbenějších surovin – Vajíčková kuchařka a brzy spatří světlo světa i má třetí kniha. Ráda se s vámi potkám i na mých stránkách, vše najdete na rebarboraskitchen.com.“

jablko2.png