Kvalitní vyzrálé maso, sůl a pepř. To je vše, co potřebujete k dochucení steaku, aby nezanikla přirozená chuť hovězího masa. A jako třešničku na dortu připravte k masu i nějakou omáčku. Třeba tu ze švestkových povidel, ovoněnou kořením. U steaku je zásadní správný postup přípravy, tak čtěte dál naše tipy.
Suroviny na 2 steaky:
Suroviny na omáčku z povidel:
Příprava steaku:
Základem pro ten nejlepší steak je kvalitní, dobře vyzrálé maso. Steaky by měly být vysoké cca 2,5 cm. Maso vyndejte z chladu asi půl hodiny před grilováním, aby se ohřálo na pokojovou teplotu.
Rozpalte gril na vysokou teplotu. Měl by mít okolo 250 °C.
Těsně před grilováním steaky osolte a opepřete. Potřete olejem a dejte na rozpálený gril. Grilujte přibližně 2–6 minut z každé strany. Délka grilování závisí na vašich preferencích. Při 2minutovém grilování po každé straně budete mít steak krvavý/rare a při 6minutovém well-done/dobře propečený. Čas si tedy upravte dle sebe.
Hotové steaky nechte na prkénku odpočívat přibližně 7 minut, aby se šťávy v mase rovnoměrně rozprostřely.
Příprava omáčky ze švestkových povidel:
Na pánvi rozehřejte trochu oleje na střední teplotu. Přidejte jemně nasekanou cibuli a smažte, dokud nezesklovatí. Pak přihoďte i nasekaný česnek a restujte přibližně 2 minuty.
Nechte omáčku vařit na mírném ohni, dokud nezhoustne a chutě se nepropojí (cca 10–15 minut). Často promíchávejte. Po uvaření nezapomeňte vyndat z omáčky skořici a badyán.
Servírování:
Steaky nakrájejte na plátky proti vláknu a servírujte se švestkovou omáčkou a oblíbenou přílohou.
Comments