top of page
hruska.png

Grilovací seriál: Plněná cuketa a lilek s čerstvým sýrem

Cuketa a lilek jsou neskutečně zábavná zelenina, se kterou se dají dělat úžasné chuťové kombinace. Představte si jejich chuť ve spojení s vynikajícím sýrem, rajčetem a bylinkami a to vše dotažené na grilu. Výsledkem je grilovaná lahůdka, která vás svou jemnou, sýrovo-bylinkovou chutí bude jednoduše bavit.


Tento recept vznikl ve spolupráci Scuk.cz, Farmy Těšany, Farmy Hrdlička a Velké svačinkové bichle

Počet porcí: 4


Suroviny:

Postup:

Lilky a cukety opláchněte, osušte a podélně rozpulte. Vnitřky vydlabte tak, aby vznikly malé loďky, které se poté budou plnit směsí. Vydlabané části zeleniny ale nevyhazujte, využijete je později. Lilek a cuketu lehce osolte, aby povolila přebytečná voda.


Zatímco budete čekat na vypocení zeleniny, připravte si směs na plnění. Smíchejte nadrobno nakrájené vnitřků lilku a cukety, rajče, prolisovaný česnek a na kostičky pokrájený čerstvý sýr. Vše promíchejte s olivovým olejem, podle chuti dosolte a přidejte nasekanou čerstvou bazalku.


Vypocené lilky a cukety lehce vyždímejte rukou nebo otřete papírovým ubrouskem a můžete plnit.


Zeleninu grilujte ideálně na pečicím tácu na mírném ohni přibližně 30 minut, dokud nebude úplně měkká. Výborně se hodí jako příloha k masu či rybám, ale pochutnáte si na ní i jako na hlavním chodu.


Při přípravě se neobejdete bez:


Kdo pro vás píše?


Recept pro vás připravily Pája a Veru. Holky z nakladatelství Víc než kuchařka a autorky Velké svačinkové bichle. Jaký je jejich příběh?

Od roku 2013 pro vás fotíme, vaříme a píšeme recepty na náš foodblog. Na podzim roku 2020 jsme vydaly Velkou svačinkovou bichli - kuchařku se 190 recepty na skvělou sváču do školy i do práce. Ta by nikdy nevznikla bez obrovské podpory našich čtenářů a úspěšné crowdfundingové kampaně. Za první rok se kuchařky prodalo neuvěřitelných 10 000 výtisků.


Milujeme kvalitní, čerstvé jídlo a při jeho přípravě je pro nás důležité využívat dobré sezónní suroviny. Z nich totiž vytvoříte nejlepší jídla během pár okamžiků. Proto jsou recepty v Bichli rozdělené dle sezón. Našim cílem je vytvořit sérii promyšlených kuchařek, díky kterým už nikdy nebudete potřebovat žádnou jinou a hlavně už nebudete muset řešit, co zítra uvařit.


Velká bichle plná svačinek!

Velkou svačinkovou bichli naditou recepty najdete i u nás na Scuku. Jak autorky zmínily, najdete v ní 190 sezónních receptů. Ty jsou navíc rozdělené po týdnech tak, aby svačiny byly pro vás i vaše ratolesti rozmanité a nutričně vyvážené.


S touhle kuchařkou už nebudete muset každý týden skončit u sice dobrých, ale možná až moc dobře známých chuťových kombinací :-)

jablko2.png
bottom of page