top of page
hruska.png

Grilovací seriál: Žampionové hlavičky plněné sýrovou směsí

S grilem má většina z nás spojené především maso, sýry a zeleninu. Takové žampiony ale také zvládnou na stole udělat pěknou parádu! Obzvlášť, když je naplníte směsí z nakrájené zeleniny, čerstvého sýra a bazalky. Tak tentokrát pojďte zkusit zase něco nového.

Tento recept vznikl ve spolupráci Scuk.cz, Českých hub a Velké svačinkové bichle

Suroviny na 4 porce:

Postup:

Žampiony otřete od nečistot, není třeba je loupat, a vykrojte jim nožičku tak, aby vám zůstaly jen samotné hlavičky. Nožičky zatím nevyhazujte, využijete je na plnicí směs. Cuketu si nakrájejte na drobné kostičky, které lehce posolte a nechte je vypotit přibližně 15 minut. Poté je vyždímejte rukou - zbavíte se tak přebytečné vody.


Teď se můžete pustit do směsi na plnění. Smíchejte nadrobno pokrájenou cuketu, žampionové nožičky, rajče, prolisovaný česnek, a na kostičky pokrájený čerstvý sýr. Vše promíchejte s olivovým olejem, podle chuti dosolte a přidejte nasekanou čerstvou bazalku.


Žampionové hlavičky rovnoměrně naplňte směsí a pusťte se do grilování. Houby grilujte ideálně na pečicím tácu na mírném ohni přibližně 30 minut, dokud nebudou úplně měkké. Výborně se hodí jako příloha k masu či rybám, ale pochutnáte si na nich i jako na hlavním chodu.


Při přípravě se neobejdete bez:


Kdo pro vás píše?


Recept pro vás připravily Pája a Veru. Holky z nakladatelství Víc než kuchařka a autorky Velké svačinkové bichle. Jaký je jejich příběh?


Od roku 2013 pro vás fotíme, vaříme a píšeme recepty na náš foodblog. Na podzim roku 2020 jsme vydaly Velkou svačinkovou bichli - kuchařku se 190 recepty na skvělou sváču do školy i do práce. Ta by nikdy nevznikla bez obrovské podpory našich čtenářů a úspěšné crowdfundingové kampaně. Za první rok se kuchařky prodalo neuvěřitelných 10 000 výtisků.


Milujeme kvalitní, čerstvé jídlo a při jeho přípravě je pro nás důležité využívat dobré sezónní suroviny. Z nich totiž vytvoříte nejlepší jídla během pár okamžiků. Proto jsou recepty v Bichli rozdělené dle sezón. Našim cílem je vytvořit sérii promyšlených kuchařek, díky kterým už nikdy nebudete potřebovat žádnou jinou a hlavně už nebudete muset řešit, co zítra uvařit.


Velká bichle plná svačinek!

Velkou svačinkovou bichli naditou recepty najdete i u nás na Scuku. Jak autorky zmínily, najdete v ní 190 sezónních receptů. Ty jsou navíc rozdělené po týdnech tak, aby svačiny byly pro vás i vaše ratolesti rozmanité a nutričně vyvážené.


S touhle kuchařkou už nebudete muset každý týden skončit u sice dobrých, ale možná až moc dobře známých chuťových kombinací :-)


jablko2.png
bottom of page