top of page
hruska.png

Svatomartinský speciál: Staročeské lokše

Stačí vám jen brambory, mouka, špetka soli a s pár jednoduchými triky se z vás stane mistr tradičního českého jídla - lokší. Nic se nebojte, příprava je vlastně velmi snadná a využít je můžete jak naslano například společně s pečenou husou, tak na sladko jen pocukrované s mákem či povidly.


Počet porcí: 4


Suroviny:

Postup:

Začněte tím, že brambory uvaříte ve slupce do změknutí v neosolené vodě. Poté je nechte zcela vychladnout. Celý proces můžete urychlit tím, že uvařené brambory ponoříte do ledové vody. Díky tomu se také snadněji loupou.


Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. K nim přidejte špetku soli a začnete zapracovávat cca 250 gramů mouky. Je potřeba dbát na to, aby nebylo mouky příliš málo, ale ani příliš mnoho. Málo mouky by způsobilo, že by placky nešly dobře válet a velké množství mouky by vytvořilo sice krásnou, ale velmi tuhou placku.


Po přidání správného množství mouky by vám mělo vzniknout kompaktní, ale na dotek stále měkké těsto. To nechte půl hodiny odpočinout. Pokud by bylo i po odpočinku příliš měkké, zapracujte do něj na pomoučněném válu ještě trochu mouky. Kolik mouky bude potřeba záleží především na typu brambor a jejich savosti.


Z těsta si vyválejte podlouhlý váleček a rozkrájejte ho na 8 menších částí, které trochu poválejte v mouce. A teď jdeme na vyválení placek. Měly by být tenké, ale pěkně držet. Nic se nebojte, pokud by se vám první placka nepovedla a rozpadala se – můžete ji znovu zapracovat s moukou.


Jakmile máte rozválenou první placku, připravte si litinovou pánev nebo pánev s tlustým dnem, na které se budou lokše opékat. Měla by být hodně rozpálená, tak ji klidně nechte 1 nebo 2 minuty rozpálit na nejvyšší stupeň. Jakmile je pánev dostatečně horká, přendejte na ni první placku a nasucho ji opékejte 1 až 2 minuty z každé strany. Zda je lokše připravena na otočení jednoduše poznáte tak, že se začne nafukovat.


Opečené lokše potřete husím sádlem a skládejte na sebe. Dokonalým výsledkem jsou křehké a vláčné lokše, které budete chtít jíst i jen tak samotné :-)



Kdo pro vás píše?


Recept pro vás připravily Pája a Veru. Holky z nakladatelství Víc než kuchařka a autorky Velké svačinkové bichle. Jaký je jejich příběh?


Od roku 2013 pro vás fotíme, vaříme a píšeme recepty na náš foodblog. Na podzim roku 2020 jsme vydaly Velkou svačinkovou bichli - kuchařku se 190 recepty na skvělou sváču do školy i do práce. Ta by nikdy nevznikla bez obrovské podpory našich čtenářů a úspěšné crowdfundingové kampaně. Za první rok se kuchařky prodalo neuvěřitelných 10 000 výtisků.


Milujeme kvalitní, čerstvé jídlo a při jeho přípravě je pro nás důležité využívat dobré sezónní suroviny. Z nich totiž vytvoříte nejlepší jídla během pár okamžiků. Proto jsou recepty v Bichli rozdělené dle sezón. Našim cílem je vytvořit sérii promyšlených kuchařek, díky kterým už nikdy nebudete potřebovat žádnou jinou a hlavně už nebudete muset řešit, co zítra uvařit.


Velká bichle plná svačinek!

Velkou svačinkovou bichli naditou recepty najdete i u nás na Scuku. Jak autorky zmínily, najdete v ní 190 sezónních receptů. Ty jsou navíc rozdělené po týdnech tak, aby svačiny byly pro vás i vaše ratolesti rozmanité a nutričně vyvážené.


S touhle kuchařkou už nebudete muset každý týden skončit u sice dobrých, ale možná až moc dobře známých chuťových kombinací :-)

jablko2.png
bottom of page