top of page
hruska.png

Svatomartinský speciál: Posvícenské rohlíčky

Křehké jemné rohlíčky, u kterých nebude stačit jeden – přesně takové jsou tradiční posvícenské rohlíčky. Jejich příprava je velmi jednoduchá a recept pro vás mám dokonce na tři varianty náplně. Pojďme na ně!


Množství: cca 30 rohlíčků


Suroviny na těsto:

Suroviny na tvarohovou náplň:

Suroviny na ořechovou náplň:

Suroviny na makovou náplň:

Postup:

Začneme přípravou těsta. V míse nebo na válu si vypracujte vláčné, ale pevné těsto. Do mouky vmíchejte změklé máslo, kysanou smetanu a malou špetku soli. Hnětení dejte klidně 10 minut, těsto se vám za to odvděčí. Popřípadě dřinu přenechte robotickému pomocníkovi. Těsto poté nechte odležet v lednici nejlépe přes noc. Pokud vás ale tlačí čas, stačí i půl hodiny.


Směs na plnění si připravte dle vašich chuťových preferencí. Jestliže vás honí mlsná jděte do všech tří. Vždy jen smíchejte všechny ingredience dohromady a těsto jimi naplňte.


Jdeme na rohlíčkování. Troubu si nastavte na 180 °C a nechte povolit těsto v pokojové teplotě, aby se vám s ním dobře pracovalo. Na pomoučněném válu těsto trochu prohněťte a nakrájejte na menší díly, ze kterých vyválejte krásný pravidelný kruh. Pokud se vám to nepovede napoprvé, zkuste to znovu. Také se nám často nevyvede hned první pokus :-) Vyválený kruh rozřízněte na osminky a na nejširší část dejte trochu náplně. A pak už jen rolujte a rolujte. Po srolování vezměte konce rohlíčku a trochu je zahněte, aby vám vznikl tvar připomínající podkovu. Konce ještě trochu zmáčkněte, aby náplň při pečení neutíkala ven.


Rohlíčky dejte na pečicí papír, případě můžete rovnou plech, protože se díky obsahu másla nebudou připékat. Nakonec je všechny potřete rozkvedlaným vajíčkem a pečte do zezlátnutí 15-20 minut.


Hotové krasavce ještě posypte moučkovým cukrem a můžete se pustit do hodování :-)


Na přípravu budete potřebovat:




Kdo pro vás píše?


Recept pro vás připravily Pája a Veru. Holky z nakladatelství Víc než kuchařka a autorky Velké svačinkové bichle. Jaký je jejich příběh?


Od roku 2013 pro vás fotíme, vaříme a píšeme recepty na náš foodblog. Na podzim roku 2020 jsme vydaly Velkou svačinkovou bichli - kuchařku se 190 recepty na skvělou sváču do školy i do práce. Ta by nikdy nevznikla bez obrovské podpory našich čtenářů a úspěšné crowdfundingové kampaně. Za první rok se kuchařky prodalo neuvěřitelných 10 000 výtisků.


Milujeme kvalitní, čerstvé jídlo a při jeho přípravě je pro nás důležité využívat dobré sezónní suroviny. Z nich totiž vytvoříte nejlepší jídla během pár okamžiků. Proto jsou recepty v Bichli rozdělené dle sezón. Našim cílem je vytvořit sérii promyšlených kuchařek, díky kterým už nikdy nebudete potřebovat žádnou jinou a hlavně už nebudete muset řešit, co zítra uvařit.


Velká bichle plná svačinek!

Velkou svačinkovou bichli naditou recepty najdete i u nás na Scuku. Jak autorky zmínily, najdete v ní 190 sezónních receptů. Ty jsou navíc rozdělené po týdnech tak, aby svačiny byly pro vás i vaše ratolesti rozmanité a nutričně vyvážené.


S touhle kuchařkou už nebudete muset každý týden skončit u sice dobrých, ale možná až moc dobře známých chuťových kombinací :-)

jablko2.png
bottom of page