top of page
hruska.png

Svatomartinský speciál: Husí polévka neboli kaldoun

Kaldoun je tradiční sváteční polévkou s hebkou krémovou chutí, která se nejčastěji servíruje na svatomartinských hodech či jiné příležitosti, kdy se připravuje husa, ze které tak využijete droby a krk. Připravit jej ale můžete z drobů a masa jakékoliv drůbeže. Tak pojďte s námi na to!


Počet porcí: 4


Suroviny na polévku:

Suroviny na jíšku:

Postup:

Jestliže vám zbyly zbytky skeletu a kostí po sváteční pečínce, nevyhazujte je ale přidejte je do vývaru. Pokud je ale nemáte, vývar můžete velmi jednoduše připravit ze syrových krků nebo křídel, ke kterým přidáme ještě další vnitřnosti – srdce, plíce, žaludek. K nim přidáme ještě očištěnou kořenovou zeleninu v celku, cibuli, bobkový list, nové koření, pepř a sůl. Vše zalijeme vodou a necháme vařit přibližně hodinu a půl. Nezapomeňte z vývaru průběžně odstraňovat pěnu, která by vývar zakalila.


Když se doba varu polévky chýlí ke konci, připravte si jíšku. Na pánvi nechte rozehřát máslo, zasypte jej hladkou moukou a přibližně 5 minut míchejte, dokud jíška nezíská zlatavý nádech. Hotovou jíšku poznáte také podle toho, že se v ní přestávají tvořit bublinky. Poté ji přendejte do misky a dejte stranou pro pozdější vmíchání do polévky.


Hotový vývar sceďte, vmíchejte do něj jíšku a vařte dalších 20 minut. Mezitím si nakrájejte uvařenou zeleninu i droby a případně oberte maso z křídel a skeletu. Ve vroucí osolené vodě uvařte nudle nebo jiné těstoviny a spolu s zeleninou, droby a masem je přidejte do polévky. Nakonec vše dochuťte špetkou muškátového oříšku, případně dosolte a přidejte smetanu na vaření. Polévku servírujte ozdobenou nasekanou.

Dobrou chuť.



Kdo pro vás píše?


Recept pro vás připravily Pája a Veru. Holky z nakladatelství Víc než kuchařka a autorky Velké svačinkové bichle. Jaký je jejich příběh?


Od roku 2013 pro vás fotíme, vaříme a píšeme recepty na náš foodblog. Na podzim roku 2020 jsme vydaly Velkou svačinkovou bichli - kuchařku se 190 recepty na skvělou sváču do školy i do práce. Ta by nikdy nevznikla bez obrovské podpory našich čtenářů a úspěšné crowdfundingové kampaně. Za první rok se kuchařky prodalo neuvěřitelných 10 000 výtisků.


Milujeme kvalitní, čerstvé jídlo a při jeho přípravě je pro nás důležité využívat dobré sezónní suroviny. Z nich totiž vytvoříte nejlepší jídla během pár okamžiků. Proto jsou recepty v Bichli rozdělené dle sezón. Našim cílem je vytvořit sérii promyšlených kuchařek, díky kterým už nikdy nebudete potřebovat žádnou jinou a hlavně už nebudete muset řešit, co zítra uvařit.


Velká bichle plná svačinek!

Velkou svačinkovou bichli naditou recepty najdete i u nás na Scuku. Jak autorky zmínily, najdete v ní 190 sezónních receptů. Ty jsou navíc rozdělené po týdnech tak, aby svačiny byly pro vás i vaše ratolesti rozmanité a nutričně vyvážené.


S touhle kuchařkou už nebudete muset každý týden skončit u sice dobrých, ale možná až moc dobře známých chuťových kombinací :-)

jablko2.png
bottom of page