top of page
hruska.png

Svatomartinský speciál: Dušené zelí k pečené huse

Dušené zelí je skvělou a vděčnou přílohou, která může naprosto zásadně podtrhnout chuť pečínky. My si teď společně připravíme jak variantu na čerstvé dušené zelí, tak variantu, kdy pracujeme se zelím kysaným. Je jen na vás, zda si nakonec připravíte červené či bílé. Každé má trošku jinou chuť, ale obě varianty jsou výborné.



Dušené zelí z čerstvé hlávky


Suroviny:

Postup:

Hlávku zelí si očistěte – oloupejte vrchní okoralé listy, hlávku rozkrojte a opláchněte. Vykrojte jádřinec a zelí nakrájejte najemno. Rukou ho ještě můžete promačkat, aby bylo na pánvi více tvárné.


Do pánve dejte rozehřát sádlo, přidejte cibuli a kmín a společně restujte. Jakmile začne cibule zlátnout, přidejte k ní lžíci cukru a nechte dvě minuty zkaramelizovat. Díky tomuto kroku získá zelí parádní šmrnc.


Ke zkaramelizované cibuli přidejte nakrájené zelí, sůl a vše podlijte vodou. Takto duste pod pokličkou přibližně 15 minut. Poté ochutnejte, pokud vám vyhovuje zelí křupavější, máte téměř hotovo. Jestli preferujete měkčí zelí, nechte jej ještě pár minut podusit. K hotovému zelí přidejte ocet, promíchejte a případně ještě doslaďte.


Dušené zelí z kysaného balíčku


Suroviny:

Postup:

U přípravy z kysaného zelí je postup velmi podobný jako při přípravě z čerstvé hlávky. Začněte ale tím, že si přebytečnou vodu z kysaného zelí slijete stranou. Doporučujeme ji nevylévat, protože je plná vitamínů. Buď ji můžete vypít samotnou, nebo ji použijte na závěr vaření k dochucení.


Kysané zelí je často už osolené, kyselé a někdy i nasládlé. Cukru a soli je tedy potřeba přidávat spíše méně a postupně chuť ladit.


Postup na dušení je vlastně stejný. V pánvi rozehřejte sádlo a na něm opečte nakrájenou cibuli spolu s kmínem. Jakmile začne cibulka zlátnout, přidejte cukr a nechte dvě minuty zkaramelizovat. Nyní přidejte kysané zelí, vodu (případně slitou zelnou šťávu) a sůl a nechejte dusit do změknutí. Opět můžete v průběhu ochutnávat a zkoušet, jak měkké zelí vám vyhovuje.


Nakonec zelí ještě přichutíme solí, cukrem a popřípadě octem a je hotovo.



Kdo pro vás píše?


Recept pro vás připravily Pája a Veru. Holky z nakladatelství Víc než kuchařka a autorky Velké svačinkové bichle. Jaký je jejich příběh?


Od roku 2013 pro vás fotíme, vaříme a píšeme recepty na náš foodblog. Na podzim roku 2020 jsme vydaly Velkou svačinkovou bichli - kuchařku se 190 recepty na skvělou sváču do školy i do práce. Ta by nikdy nevznikla bez obrovské podpory našich čtenářů a úspěšné crowdfundingové kampaně. Za první rok se kuchařky prodalo neuvěřitelných 10 000 výtisků.


Milujeme kvalitní, čerstvé jídlo a při jeho přípravě je pro nás důležité využívat dobré sezónní suroviny. Z nich totiž vytvoříte nejlepší jídla během pár okamžiků. Proto jsou recepty v Bichli rozdělené dle sezón. Našim cílem je vytvořit sérii promyšlených kuchařek, díky kterým už nikdy nebudete potřebovat žádnou jinou a hlavně už nebudete muset řešit, co zítra uvařit.


Velká bichle plná svačinek!

Velkou svačinkovou bichli naditou recepty najdete i u nás na Scuku. Jak autorky zmínily, najdete v ní 190 sezónních receptů. Ty jsou navíc rozdělené po týdnech tak, aby svačiny byly pro vás i vaše ratolesti rozmanité a nutričně vyvážené.


S touhle kuchařkou už nebudete muset každý týden skončit u sice dobrých, ale možná až moc dobře známých chuťových kombinací :-)

jablko2.png
bottom of page