top of page
hruska.png

Dejte se do přípravy domácího kečupu

Stejně jako je okurková sezona, máme i sezonu jablečnou, cuketovou, ale právě i rajčatovou a bylo by naprostým hříchem se nekrmit rajčaty po kilech. Když už jich je přehršel a začínají měknout, co pak s nimi? Kečup je jasná odpověď!


Suroviny na cca 500 ml:



Postup:

Příprava dobrého domácího kečupu je zcela zásadně závislá na výběru dobrých měkkých a sladkých rajčat.


Rajčata máme, takže teď už jen hlavní vařící alchymie. Cibuli a rajčata nakrájejte na drobné kostičky. Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo.

Vše dejte do hrnce a přidejte koření - nové koření, pepř, hřebíček, skořici a bobkový list, osolíme, přidejte ocet, ale neslaďte, to až ke konci. Směs nechte vařit přibližně 1 a ½ hodiny bez pokličky. Občas promíchejte vařečkou, aby se směs nepřipalovala.


Ke konci vaření postupně přidávejte cukr – zde je na místě ochutnávat a zkoušet, jestli je kečup dostatečně sladký a slaný a popřípadě doladit. Stejně tak se dá pracovat i s octem a směs klidně přikyselit.


Abyste docílili dokonale jemného a hladkého kečupu, budete mixovat a poté pasírovat. Nebojte se kečup mixovat klidně 2 minuty. Pak ho ještě přes síto propasírujte. Pokud by vám jeho konzistence připadala moc tekutá, nechte ještě redukovat (probublávat na mírném plameni).


Kečup je hotový, teď už jen ho někde uskladnit. Aby vám vydržel co nejdéle, je potřeba, jako ostatně u každého uskladnění, abychom sklenice či lahve, do kterých jej budeme dávat, byly pečlivě vymyté horkou vodou (a ještě lépe vyvařené) a aby uschly na čisté utěrce. Nezanedbávejte ani víčka, ve kterých se ráda drží plíseň a nečistoty.


Kečup pak do sklenic přelijte a nechte dnem vzhůru vychladnout.


Kdo pro vás píše?


Recept pro vás připravily Pája a Veru. Holky z nakladatelství Víc než kuchařka a autorky Velké svačinkové bichle. Jaký je jejich příběh?


Od roku 2013 pro vás fotíme, vaříme a píšeme recepty na náš foodblog. Postupně jsme vydaly Velkou svačinkovou a obědovou bichli - dvě kuchařky se 190 recepty na dobroty do školy i do práce. Ty by nikdy nevznikla bez obrovské podpory našich čtenářů a úspěšných crowdfundingových kampaní. Za první rok se jen svačinkové kuchařky prodalo neuvěřitelných 10 000 výtisků.


Milujeme kvalitní, čerstvé jídlo a při jeho přípravě je pro nás důležité využívat dobré sezónní suroviny. Z nich totiž vytvoříte nejlepší jídla během pár okamžiků. Proto jsou recepty v Bichli rozdělené dle sezón. Našim cílem je vytvořit sérii promyšlených kuchařek, díky kterým už nikdy nebudete potřebovat žádnou jinou a hlavně už nebudete muset řešit, co zítra uvařit.


Velká bichle plná svačinek i obědů!


Velkou svačinkovou a obědovou bichli naditou recepty najdete i u nás na Scuku. Jak autorky zmínily, najdete v ní 190 sezónních receptů. Ty jsou navíc rozdělené po týdnech tak, aby bylo každé jídlo pro vás i vaše ratolesti rozmanité a nutričně vyvážené.


S těmito kuchařkami už nebudete muset každý týden skončit u sice dobrých, ale možná až moc dobře známých chuťových kombinací :-)


jablko2.png
bottom of page