top of page
hruska.png

4 verze bramborového salátu

Co rodina, to jiný recept na bramborový salát. My jsme pro vás dali dohromady několik našich vlastních ozkoušených tipů z farmářských surovin a třeba si právě mezi nimi najdete ten svůj. A budete mít letos krásné farmářské Vánoce :-)

Lehký bramborový salát s vejci a jablky

Pokud se nechcete po vánoční večeři cítit jako plný soudek, zvolte tuto variantu bramborového salátu, kde majonézu nahradí výborný farmářský jogurt.


Důležité jsou v tomto receptu i na kostičky nakrájená jablka. Ta salátu dodají příjemně nasládlou chuť a celkově jej zjemní.


Budete potřebovat:

Neloupané brambory uvařte v osolené vodě, nechte vychladnout, oloupejte a nakrájejte na kostičky nebo protlačte kráječem na brambory. Vejce vařte 8 minut a poté zchlaďte studenou vodou. Následně oloupejte a také nakrájejte na kostičky. Červenou cibuli nakrájejte na tenké plátky. Jablka nakrájejte na kostičky. Pokud nemáte rádi slupku, můžete i oloupat, ale připravíte se tak o vitamíny, které slupka obsahuje :-) Bílý jogurt vyklopte do velké mísy, přidejte sůl, pepř a mletou papriku. Pokud máte rádi sladší chuť, přidejte i trochu cukru a skořice. Zamíchejte, ochutnejte a případně ještě dochuťte. Do mísy s jogurtem přidejte brambory, vejce, cibuli a jablka a vše dobře promíchejte. Nechte odstát v lednici aspoň hodinu před podáváním.


Žebrácký bramborový salát podle naší Soni

Vyzkoušejte letos netradiční vánoční salát podle receptu naší Soni, která se u nás ve Scuku stará o dodavatele a produkty. Tento recept je původně rakouský. Rodina Soni si jej postupem času trochu upravila a my se nezdráháme říct, že je opravdu dotažený k dokonalosti :-) Salát je navíc v podstatě dietní a naprosto veganský.

Budete potřebovat:

Brambory uvařte ve slupce a slané vodě, nechte vychladnout. Mezitím si připravte nálev. Cibuli a okurky nakrájejte na kostičky a přidejte do hrnce s vodou, 10 lžícemi cukru, 8 lžícemi octa a kmínem. Přiveďte k varu a vařte 5 minut. Poté nechte zcela vychladnout. Uvařené a oloupané brambory nakrájejte na kolečka do velké mísy, přidejte 3 lžíce dýňového oleje, sůl a pepř a zalijte nálevem. Salát dobře promíchejte a nechte odstát.


Veganský bramborový salát s BIO zeleninou

Jestli dáváte přednost veganské stravě, nebo máte alergii na mléko či vejce, je tenhle vánoční recept právě pro vás. Je totiž čistě rostlinný.


Zeleninu do něj doporučujeme v BIO kvalitě, ale samozřejmě ani s tou z vaší zahrádky neuděláte chybu :-)



Budete potřebovat:

Neoloupané brambory uvařte v osolené vodě, nechte vychladnout, oloupejte a nakrájejte na kostičky nebo protlačte kráječem na brambory. Mezitím oloupejte celer a mrkev, nakrájejte je na stejně velké kostičky a uvařte do měkka. Na stejně velké kostky nakrájejte i nakládané okurky a cibuli. Rostlinnou alternativu majon´ézy vyklopte do velké mísy, přidejte 3-4 lžíce hořčice, sůl, pepř, mletou papriku a pžibližně 100 ml láku z okurek. Vše promíchejte a případně podle potřeby dochuťte. Do mísy přidejte pokrájené brambory, zeleninu, cibuli a okurky a vše dobře promíchejte. Nechte odstát v lednici aspoň hodinu před podáváním.


Tradiční bramborový salát s vejci a zeleninou


Tohle je sice klasika, ale nám se ještě nikdy nepřejedla. A díky plodinám a výrobkům od našich farmářů ji máme ještě radši :-)


My v salátu používáme zakysanou smetanu a jogurt, ale určitě můžete použít i majonézu. A bát se nemusíte ani té domácí, na kterou jsme pro vás připravili recept.


Budete potřebovat:


Uvařte vejce a neoloupané brambory, nechte vychladnout, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Práci si můžete ulehčit i pomocí kráječe na brambory. Mezitím, co budou brambory s vejci chladnout, oloupejte celer a mrkev, nakrájejte je na zhruba stejně velké kostky a společně uvařte do měkka. Na stejně velké kostičky si nakrájejte i cibuli a nakládané okurky.


V míse smíchejte zakysanou smetanu, bílý jogurt, sůl, pepř, mletou papriku a zalijte přibližně 200 ml láku z okurek. Ochutnejte a případně dochuťte podle vlastních preferencí. Přidejte pokrájené brambory, zeleninu, vejce a okurky a vše dobře promíchejte. Nechte odstát v lednici aspoň hodinu před podáváním.


Jaký typ brambor do salátu použít?


Do bramborového salátu by se měly používat pouze brambory varného typu A. Nejsou moučné, dobře drží tvar a mají pevnou až lojovitou strukturu. Navíc se jen tak nerozvaří, takže nevadí, když je ve vodě zapomenete o trochu déle. Pokud byste takové brambory nemohli sehnat, sáhněte po typu AB, které jsou typu A nejvíce podobné.


Co, když vám syrová cibule nesedí?


Pokud nemáte rádi štiplavou chuť cibule, nebo vám v syrovém stavu nedělá dobře, doporučujeme ji oloupanou spařit horkou vodou a až poté nakrájet. Díky tomu bude cibule jemnější a v salátu vám nebude připadat tolik rušivá.

jablko2.png
bottom of page