top of page
hruska.png

Průvodce dělením a druhy masa: Jaké vybrat vepřové?

Chystáte se grilovat? Nebo jen plánujete příjemný rodinný oběd? Sáhněte po vepřovém mase! Najdete mezi ním partie vhodné na gril, k dušení, pečení i vaření. V našem průvodci vám poradíme, jaký typ vepřového vybrat a co z něj nejlépe připravit.



Krkovice:

Krkovice platí asi za nejoblíbenější vepřové. Nachází se mezi krkem a zadními žebry, je prorostlá, zároveň libová a velmi šťavnatá. Právě díky tomu je vyhledávaná při pečení i zapékání, přípravě řízků a především grilování. Jedná se o tučnější typ vepřového masa, ale co se týče chuti, nemůžete s ním při žádné kuchyňské úpravě šlápnout vedle.


Plec:

Plecko se nachází na horní části přední nohy. Obsahuje ideální poměr libového i tučnějšího masa, díky čemuž je velmi vyvážené a především šťavnaté. Je vhodnější pro delší a pozvolnou tepelnou úpravu. Plec doporučujeme použít na guláš, perkelt, moravské vrabce, výpečky nebo vepřové řízky.


Koleno:

Jak už název napovídá, jde o partii pocházející z oblasti kolene. A může pocházet jak z toho předního, tak zadního. Nejvíce mu sluší dlouhé a pomalé pečení. Díky kůži a značnému množství kolagenu zůstane hezky šťavnaté. Během pečení jej nezapomeňte podlévat, otáčet a na závěr vypečte kůži do zlatova. Případně koleno uvařte a v troubě už jen dopečte. Můžete ho také vykostit, čímž získáte šťavnaté kostky na guláš, výpečky nebo k omáčkám.


NÁŠ TIP: Není koleno, jako koleno. Pokud preferujete libovější variantu, sáhněte po tom z předních nohou. Je nejen libovější, ale také menší. Jestli ale nedáte dopustit na oběd, při kterém vám omastek stéká po bradě, zvolte koleno ze zadních nohou, které je tučnější a také větší.


Žebra:

Není nad pěkně vypečená žebra. Jsou vhodná pro pečení v troubě a také grilování. Abyste je ale u grilu nemuseli hlídat příliš dlouhou dobu, raději je napřed v pohodlí domova předpečte a na grilu už jen dotáhněte.


Žebra můžete také vyudit nebo uvařit v osolené vodě a podávat spolu s křenem a čerstvým chlebem.


Bůček:

U bůčku si na své přijdou zejména milovníci tučnějšího masa. Přesnější název je vepřový bok a táhne se od krku až po pupek. I zde ale jedna část předčí druhou - pokud máte možnost výběru, zvolte tu část bůčku, která se táhne podél přední nohy. Právě ta je nejlepší.


Co se týče přípravy, záleží na plánovaném receptu. Pro pečení v celku je lepší použít část bůčku se žebry. Pro roládu je zase vhodnější vykostěný bůček. Bůček bez kostí využijete také u tučnějších výpečků, do rilletes nebo při uzení. Opomenout nesmíme ani u nás tolik oblíbené škvarky. Pokud na ně použijete bůček namísto pouhého sádla, budou hezky masové a křupavé.


Panenka:

Panenka nebo též „vepřová svíčková“ je nejjemnější část vepřového. Nachází se uvnitř těla a táhne se podél páteře, od žeber až k pánvi. Je velmi libová a pokud ji připravíte správně, je i příjemně šťavnatá. Vhodná je především na minutky, medailonky nebo rychle opečené nudličky doplněné o smetanovou omáčku. Doporučit ji můžeme také na gril.


Kýta:

S kýtou se nejčastěji setkáváme v podobě šunky. Je totiž velmi libová a neobsahuje téměř žádný tuk. Nachází se na zadní noze u kosti, ale většinou se prodává vykostěná. Kýtu využijete na minutky, plněné závitky, dušené plátky nebo rychle orestované nudličky. Případně z ní můžete udělat i řízky. Pamatujte ale na to, že tato partie má v sobě minimum tuku. Vždy tedy dejte pozor na vysušení.


Kotleta:

Kotletu můžete znát i pod názvem „pečeně“. Po panence se jedná o druhý nejjemnější a nejlibovější kus vepřového masa. Začíná za krkovicí a podél páteře se táhne až ke kýtě. Ta nejlepší pečeně je lehce prorostlá tukem, díky čemuž se hned nevysušší. Obvykle se peče vcelku, plátky ale můžete použít i jako steaky a na grilu.


Hlava, nožičky, lalok a ocásek:

Tyto partie se pro domácím vaření tak často nepoužívají a zpracovávají se především na zabijačkách. Hlava a lalok se hodí při přípravě vývarů, ovaru, nebo tlačenky. Nožičky jsou bohaté na kolagen, díky čemuž se upotřebí na sulc nebo aspik. Ocásek obsahuje poměrně hodně masa. Můžete ho upéct nebo vyudit.


Jaké vepřové si vyberete?


jablko2.png
bottom of page