top of page
hruska.png

Průvodce dělením a druhy masa: Jaký vybrat kus ryby?

Ryby by měly být nedílnou součástí našeho jídelníčku. V našem průvodci proto najdete pár tipů, jak s rybou naložit a po jakém kusu sáhnout, abyste si co nejvíce pochutnali. A pamatujte, že jestli rybě sluší nějaká tepelná úprava, je to zejména grilování. Tak si rovnou skočte nějakou dobrou rybu vybrat. Právě teď je totiž ten nejlepší čas rozpálit gril.



Celá ryba:

Příprava celé ryby je pro opravdové fajnšmekry. Jsou vhodné zejména na gril nebo pečení. V obou případech je doporučujeme nadít čerstvými bylinkami a plátky citronu. Nevýhodou celých ryb je obsah kostí. Ve většině případů je ale velmi snadno oddělíte od masa spolu s páteří. Většinu celých ryb koupíte už vykuchané bez vnitřností.


Pokud si připravíte celou rybu, můžete si dopřát tu nejlahodnější část, kterou lze na jejím těle najít - líčka! Jsou velmi jemná a lahodná a stejně jako v případě hovězího se nachází na hlavě v oblasti tváří.


Nevyužité části ryby nevyhazujte. Budou se vám hodit při přípravě rybí polévky. Případně můžete pořídit jen samotný sklet a rybí vnitřnosti a polévku uvařit samostatně.


NÁŠ TIP: Vždy kupujte pouze čerstvou rybu. Poznáte ji podle toho, že není výrazně cítit rybinou a má lesklé oči.


Filet:

Jestliže se při konzumaci ryb obáváte kostí, sáhněte nejlépe po filetu. Jde o plát rybího masa, který je od páteře a žeber seříznutý pomocí tenkého filetovacího nože. Pouze u velmi kostnatých ryb, jako je například kapr, najdete žeberní kosti i u filetu.


Můžete narazit jak na variantu s kůží, tak bez kůže. Zde už záleží jen na vašich preferencích. Filety můžete podle chuti smažit, péct nebo grilovat.


Podkovy:

Podkovy vznikají odseknutím trupu ryby s prsními a břišními ploutvemi. S podkovami se velmi dobře manipuluje - zejména při obalování a smažení. Vhodné jsou ale také na pečení. Zároveň jsou ideální volbou, pokud máte v plánu jíst rybu, která obsahuje větší množství kostí. V užší podkově je totiž odhalíte mnohem lépe než v celé rybě.


Uzené ryby:

Pokud nemáte chuť vařit, mějte po ruce kus uzené ryby. V uzené úpravě pořídíte jak filet, tak podkovy nebo celé ryby. Některé jsou ochucené, jiné přírodné a pouze osolené. Nejlépe vyniknou na chlebu, v pomazánce či jen tak samotné. Nebo z nich připravte výborný tataráček.


Jakou rybu si vyberete?


jablko2.png
bottom of page