top of page
hruska.png

Na barvení vajíček jděte s pomocí přírody!

Velikonoce jsou za rohem a tak nezbývá, než se připravit na výrobu kraslic. Co to takhle pojmout tradičněji? Zapomeňte na chemická barviva. Pro přírodní barvení vajíček vám postačí domácí zásoby.


K barvení cibulovými slupkami využijte i rostlinky

Navštivte spíže, otevřete šuplíky s kořením


Trend přírodního barvení vajec je populární už několik let a jeho oblíbenost zdaleka neklesá. Ingredience, které budete na výrobu těchto kraslic potřebovat, najdete u nás na Scuku. A i kdybyste snad zapomněli nakoupit, nezoufejte. Některé z ingrediencí, které budete potřebovat, jistě máte i doma.


Jak to funguje?


Jednoduše. Stačí připravit dostatek vody, do které přidáte ingredience k obarvení, dvě lžíce octa a vajíčka. Přivedete k varu a jen kontrolujete odstín skořápek. Abyste dosáhli co nejlepších výsledků, doporučujeme vajíčka spolu s ingrediencemi k barvení vařit alespoň 20 minut. Některá je třeba hlídat, jiná můžete v odvaru nechat louhovat klidně přes noc.


Pokud toužíte po jásavých odstínech a křiklavých tónech, asi vás přírodní barvení nenadchne. Výsledkem totiž mnohdy může být jen barevný nádech, který ale krásně nechá vyniknout kropenaté skořápky. Některé tóny nejlépe vyniknou na vajíčkách bílých, hlavně ty zelené a modré. Na hnědých vajíčkách dosáhnete skvělých výsledků s teplými tóny. A taková cibulová klasika jim sluší stejně nejvíc :-)


Co je potřeba?


Jaké suroviny zvolit, abyste dosáhli kýžených odstínů? Mrkněte na seznam a vyberte si. Vajíčka budou ještě krásnější, doplníte-li je o další metody zdobení. Uvařte je obalené provázkem, který vám na vajíčku zachytí bylinky a rostlinky. Využijte voskové zdobení, nebo přírodní barvy doplňte o ručně malované motivy.


Žlutá, hnědá


Oslavte jaro klasickými barvami. Žlutá se k Velikonocům neodmyslitelně váže, tak proč jí nedat dostatek prostoru?


Zlatých odstínů dosáhnete uvařením vajec ve vodě společně s dostatečným množstvím kurkumy nebo kari.


Klasikou, kterou nic nezkazíte, jsou cibulové slupky. Barvení je ale třeba hlídat, při delší lázni se skořápky zbarvují do hněda.


Zkuste povařit vajíčka v kávě nebo silném černém čaji. Výsledkem budou tmavé kraslice, na kterých skvěle vynikne další zdobení.



Červená, růžová


Toužíte-li po narůžovělých kraslicích, pak zkuste vajíčka povařit společně s nakrájenou červenou řepou. Intenzita se bude zvyšovat s dobou vaření. Klidně můžete vajíčka v odvaru nechat i přes noc.


Tmavších a výraznějších odstínů byste měli dosáhnout, pokud použijete slupky z červené cibule. Jako barvivo může posloužit i červené víno, pokud jej tedy obětujete :-)



Zelená


Tady je to jednoduché. Zeleně se vám vajíčka zabarví, pokud jim dopřejete vařicí koupel v odvaru z kopřiv nebo špenátu.


Zelená nejlépe vynikne na bílých vajíčkách.


Modrá


Pokud jste se rozhodli pro modrá vajíčka, pak k barvení využijete červené zelí. To uvařte spolu s vajíčky pokrájené a nechte vejce dostatečně dlouho louhovat.


V případě barvení na modro volte také raději vajíčka bílá.



Jsme zvědaví na vaše výsledky a doufáme, že se o ně s námi podělíte! :-)

jablko2.png
bottom of page