top of page
hruska.png

Grilovací seriál: Žebra s jemnou sladko-slanou marinádou

Jestli už vás na grilu nebaví stále ty stejné variace, připravte si tahle žebra se sladko-slanou marinádou. Příprava je jednoduchá a jelikož si žebra můžete předpéct v troubě, je samotné grilování i velmi rychlé.

Tento recept vznikl ve spolupráci Scuk.cz a Velké svačinkové bichle

Na 4 porce

Marináda na maso

Marináda na potírání při pečení a grilování

Marinujeme


Žebra opláchneme, osušíme a potřeme marinádou na maso. Tu si jednoduše připravíme smícháním hladké mouky, kečupu, špetky soli, pepře a cukru. Žebra dáme do uzavíratelné mísy a necháme přes noc marinovat.


Pečeme a grilujeme


Druhou marinádu využijeme na potírání při samotném pečení a grilování. V hrnci smícháme ocet, sladkou chilli omáčku, hnědý cukr, sójovou omáčku a stroužky česneku a vše necháme projít varem - cukr lehce zkaramelizuje. Nakonec přidáme máslo, které dodá jemnost.


Pokud chcete jít na jistotu, žebra nejprve předpečte v troubě. Vyndáme je z lednice a necháme je aspoň hodinu v pokojové teplotě, to je značka ideál. Maso se natemperuje - zahřeje se na pokojovou teplotu a neutrpí pak teplotní šok. Troubu si nastavíme na 100 °C, žebra potřeme sladko-slanou marinádou a přendáme je do pekáčku. Pečeme dvě hodiny a průběžně potíráme marinádou.


Takto předpřipravená žebra pak vlastně jen dotáhneme na grilu, aby chytla barvu a křupavost. Gril si roztopíme na nižší teplotu a předpečená žebra ještě před umístěním na gril opět potřeme marinádou. Pečeme cca 15 minut a průběžně obracíme a dokolečka dokola potíráme marinádou.


Po sundání z grilu žebra nechte 5-10 minut odpočinout. Maso povolí a bude naprosto úžasné. Dobrý chléb a grilovaná nebo čerstvá zelenina jsou jako příloha úplně ideální.


Na přípravu budete potřebovat:


Kdo pro vás píše?


Recept pro vás připravily Pája a Veru. Holky z nakladatelství Víc než kuchařka a autorky Velké svačinkové bichle. Jaký je jejich příběh?


Od roku 2013 pro vás fotíme, vaříme a píšeme recepty na náš foodblog. Na podzim roku 2020 jsme vydaly Velkou svačinkovou bichli - kuchařku se 190 recepty na skvělou sváču do školy i do práce. Ta by nikdy nevznikla bez obrovské podpory našich čtenářů a úspěšné crowdfundingové kampaně. Za první rok se kuchařky prodalo neuvěřitelných 10 000 výtisků.

Milujeme kvalitní, čerstvé jídlo a při jeho přípravě je pro nás důležité využívat dobré sezónní suroviny. Z nich totiž vytvoříte nejlepší jídla během pár okamžiků. Proto jsou recepty v Bichli rozdělené dle sezón. Našim cílem je vytvořit sérii promyšlených kuchařek, díky kterým už nikdy nebudete potřebovat žádnou jinou a hlavně už nebudete muset řešit, co zítra uvařit.


Velká bichle plná svačinek!

Velkou svačinkovou bichli naditou recepty najdete i u nás na Scuku. Jak autorky zmínily, najdete v ní 190 sezónních receptů. Ty jsou navíc rozdělené po týdnech tak, aby svačiny byly pro vás i vaše ratolesti rozmanité a nutričně vyvážené.


S touhle kuchařkou už nebudete muset každý týden skončit u sice dobrých, ale možná až moc dobře známých chuťových kombinací :-)

jablko2.png
bottom of page