Jestli už vás na grilu nebaví stále ty stejné variace, připravte si tahle žebra se sladko-slanou marinádou. Příprava je jednoduchá a jelikož si žebra můžete předpéct v troubě, je samotné grilování i velmi rychlé.
Na 4 porce
Marináda na maso
45 g hladké mouky
60 g kečupu
větší špetka soli a pepře
1 lžička cukru
Marináda na potírání při pečení a grilování
150 ml kvasného či jablečného octu
150 ml sladké chilli omáčky
5 stroužků česneku
2 lžíce hnědého cukru
1 lžíce sójové omáčky
150 g másla
Marinujeme
Žebra opláchneme, osušíme a potřeme marinádou na maso. Tu si jednoduše připravíme smícháním hladké mouky, kečupu, špetky soli, pepře a cukru. Žebra dáme do uzavíratelné mísy a necháme přes noc marinovat.
Pečeme a grilujeme
Druhou marinádu využijeme na potírání při samotném pečení a grilování. V hrnci smícháme ocet, sladkou chilli omáčku, hnědý cukr, sójovou omáčku a stroužky česneku a vše necháme projít varem - cukr lehce zkaramelizuje. Nakonec přidáme máslo, které dodá jemnost.
Pokud chcete jít na jistotu, žebra nejprve předpečte v troubě. Vyndáme je z lednice a necháme je aspoň hodinu v pokojové teplotě, to je značka ideál. Maso se natemperuje - zahřeje se na pokojovou teplotu a neutrpí pak teplotní šok. Troubu si nastavíme na 100 °C, žebra potřeme sladko-slanou marinádou a přendáme je do pekáčku. Pečeme dvě hodiny a průběžně potíráme marinádou.
Takto předpřipravená žebra pak vlastně jen dotáhneme na grilu, aby chytla barvu a křupavost. Gril si roztopíme na nižší teplotu a předpečená žebra ještě před umístěním na gril opět potřeme marinádou. Pečeme cca 15 minut a průběžně obracíme a dokolečka dokola potíráme marinádou.
Po sundání z grilu žebra nechte 5-10 minut odpočinout. Maso povolí a bude naprosto úžasné. Dobrý chléb a grilovaná nebo čerstvá zelenina jsou jako příloha úplně ideální.
Na přípravu budete potřebovat:
Kdo pro vás píše?
Recept pro vás připravily Pája a Veru. Holky z nakladatelství Víc než kuchařka a autorky Velké svačinkové bichle. Jaký je jejich příběh?
„Od roku 2013 pro vás fotíme, vaříme a píšeme recepty na náš foodblog. Na podzim roku 2020 jsme vydaly Velkou svačinkovou bichli - kuchařku se 190 recepty na skvělou sváču do školy i do práce. Ta by nikdy nevznikla bez obrovské podpory našich čtenářů a úspěšné crowdfundingové kampaně. Za první rok se kuchařky prodalo neuvěřitelných 10 000 výtisků.
Milujeme kvalitní, čerstvé jídlo a při jeho přípravě je pro nás důležité využívat dobré sezónní suroviny. Z nich totiž vytvoříte nejlepší jídla během pár okamžiků. Proto jsou recepty v Bichli rozdělené dle sezón. Našim cílem je vytvořit sérii promyšlených kuchařek, díky kterým už nikdy nebudete potřebovat žádnou jinou a hlavně už nebudete muset řešit, co zítra uvařit.“
Velká bichle plná svačinek!
Velkou svačinkovou bichli naditou recepty najdete i u nás na Scuku. Jak autorky zmínily, najdete v ní 190 sezónních receptů. Ty jsou navíc rozdělené po týdnech tak, aby svačiny byly pro vás i vaše ratolesti rozmanité a nutričně vyvážené.
S touhle kuchařkou už nebudete muset každý týden skončit u sice dobrých, ale možná až moc dobře známých chuťových kombinací :-)
Comments