top of page
hruska.png

Grilovací seriál: Steak z krkovice s cibulí a saturejkou

Vepřová krkovice je jedním z nejvděčnějších mas, které si můžete ugrilovat. Je nádherně šťavnatá, lahodná a dá se namarinovat na velké množství způsobů. My jsme si pro vás připravily jednoduchou, ale chuťově dokonalou marinádu, díky níž budete za hvězdy grilování. A ještě vám ukážeme, jak dokonale zužitkovat zbytek cibule, ve které je maso naložené :-)

Tento recept vznikl ve spolupráci Scuk.cz, Biofarmy Sasov a Velké svačinkové bichle

Suroviny na 4 porce:

Marinování:

Krkovici nakrájíme na přibližně 1,5 cm silné plátky a lehce je klouby prstů poklepeme. Jemně osolíme a připravíme si na plátky nakrájenou cibuli a čerstvou saturejku. Pokud zrovna nemáte k dispozici saturejku, využijte čerstvé bylinky, které máte dostupnétymián, šalvěj, rozmarýn, petržel či bazalku.


Na dno krabičky, ve které budete maso marinovat v lednici, dejte na tenké plátky nakrájenou cibuli a trošku saturejky. Na tuto směs plátky osoleného masa a opět další vrstvu cibule a saturejky. Vše nakonec zakapejte olivovým olejem. Maso nechte marinovat ideálně přes noc. Vůně a chuť cibule s bylinkami se do masa krásně nasaje.


Grilování:

Krkovice je na grilování báječná hlavně proto, že se s ní jednoduše pracuje a při troše opatrnosti ji nepřesušíte. Gril si roztopte na střední teplotu. Maso před grilováním nechte ideálně hodinu v pokojové teplotě, aby nedostalo teplotní šok z horkého grilu a nescuklo se v jedno nešťastné klubíčko.


Plátky masa na gril dávejte bez cibule a bez koření. Ty využijete, takže je nevyhazujte.

Maso z každé strany grilujte přibližně 3–4 minuty (záleží na tloušťce plátku). Při otáčení by se mělo snadno otočit (žádné trhání od grilu). Maso by nemělo příliš pružit, ale zároveň by nemělo být úplně tvrdé. Hotové plátky dejte na talíř a nechte jim pět minut na odpočinek – maso pak bude super lahodné.


Co s cibulí?

Zbytek cibule se dá společně se saturejkou geniálně využít tak, že ji dáte do grilovací misky bez děr popřípadě na pánev, která snese gril a osmahnete ji na grilu do zezlátnutí.


Šťavnatá krkovička, lehce osmažená cibulka a k tomu třeba plátek čerstvého chleba a dokonalé jídlo je na světě :-)


Kdo pro vás píše?


Recept pro vás připravily Pája a Veru. Holky z nakladatelství Víc než kuchařka a autorky Velké svačinkové bichle. Jaký je jejich příběh?

Od roku 2013 pro vás fotíme, vaříme a píšeme recepty na náš foodblog. Na podzim roku 2020 jsme vydaly Velkou svačinkovou bichli - kuchařku se 190 recepty na skvělou sváču do školy i do práce. Ta by nikdy nevznikla bez obrovské podpory našich čtenářů a úspěšné crowdfundingové kampaně. Za první rok se kuchařky prodalo neuvěřitelných 10 000 výtisků.


Milujeme kvalitní, čerstvé jídlo a při jeho přípravě je pro nás důležité využívat dobré sezónní suroviny. Z nich totiž vytvoříte nejlepší jídla během pár okamžiků. Proto jsou recepty v Bichli rozdělené dle sezón. Našim cílem je vytvořit sérii promyšlených kuchařek, díky kterým už nikdy nebudete potřebovat žádnou jinou a hlavně už nebudete muset řešit, co zítra uvařit.


Velká bichle plná svačinek!

Velkou svačinkovou bichli naditou recepty najdete i u nás na Scuku. Jak autorky zmínily, najdete v ní 190 sezónních receptů. Ty jsou navíc rozdělené po týdnech tak, aby svačiny byly pro vás i vaše ratolesti rozmanité a nutričně vyvážené.


S touhle kuchařkou už nebudete muset každý týden skončit u sice dobrých, ale možná až moc dobře známých chuťových kombinací :-)

jablko2.png
bottom of page