top of page
hruska.png

Čočka na kyselo s párkem a volským okem

Je poměrně málo jídel, které dokáží strávníky rozdělit na dva nesmiřitelné tábory. A jedním z nich je i čočka na kyselo. Buď ji milujete, nebo ji nemůžete ani cítit. My se definitivně řadíme k jejím oddaným milovníkům a pravidelně si ji dopřáváme se vším všudy - vařeným párkem i volským okem. Mňam!



Suroviny na 4 porce:

Postup:


Čočku zalijte v hrnci studenou vodou a přiveďte k varu. Nechte pár minut vařit, poté ji slijte a znovu zalijte studenou vodou. Vody dejte raději více než méně. Přidejte sůl, bobkový list a na mírném ohni ji pod pokličkou vařte cca 30 minut. Uvařenou čočku slijte tak, abyste zachytili přebývající vodu a odstraňte bobkový list. Z přebývající vody si odměřte jeden hrnek a dejte ho prozatím stranou.


Oloupejte cibuli, nakrájejte ji nadrobno a na oleji ji opečte do zlatova. Orestovanou cibuli zaprašte hladkou moukou a 2 minuty míchejte. Do pánve přilijte polovinu hrnku s vodou z čočky a dobře míchejte, aby se z mouky neudělaly hrudky. Dolijte druhou část vody, opět dobře promíchejte, osolte a nechte na mírném ohni vařit cca 15 minut. Omáčku nevařte moc zprudka, jinak by se příliš zredukovala.


Mezitím, co se vaří omáčka, připravte z vajec volská oka a prohřejte nožičky párků - případně je opečte nakrájené na kolečka. Hotovou omáčku ochuťte vinný octem a špetkou cukru. Nakonec do ní vmíchejte uvařenou čočku, krátce společně prohřejte a můžete podávat spolu s volskými oky a párky.


NÁŠ TIP:

K čočce se hodí vytáhnout ze spíže i vlastní zásoby nakládané zeleniny, která skvěle doladí celý pokrm.


Na recept budete potřebovat:





jablko2.png
bottom of page