top of page
hruska.png

Vaříme s Bujónkou: Rybí paprikáš s bramborem

Paprikáš není žádná velká neznámá. Co ale ten rybí? To je recept, který stojí za vyzkoušení! Nemusíte na něj ovšem hned shánět čerstvý filet. Co se ryb týče, vystačíte si při vaření jen s několika lžícemi rybí bujónky.


Tento recept vznikl ve spolupráci Scuk.cz a Bujónky

Suroviny:

  • 4 rajčata, nebo 1 konzervu loupaných rajčat

  • 4 lžíci rybí bujónky

  • 100 ml smetany

  • 500 g brambor

  • 500 ml vody

  • 1 lžíci sádla

  • 2 cibule

  • 2 žluté nebo červené papriky

  • 2 lžičky sladké mleté papriky

  • kopr nebo hladkolistá petržel

  • zakysaná smetana

  • sůl a pepř

Postup:

Pokud jste sáhli po čerstvých rajčatech, musíte je nejprve oloupat. Na špičce je nařízněte do křížku a dejte na 2 minuty spařit do vroucí vody. Spařená rajčata oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny. Jestliže využíváte plechovku již loupaných rajčat, přejděte rovnou na další krok.


Nadrobno nakrájenou cibuli v kastrolu osmahněte na sádle a nechte zesklovatět. Papriky zbavte semínek, nakrájejte je na proužky a s mletou paprikou a loupanými rajčaty přidejte do kastrolu. Krátce osmahněte, přidejte oloupané a nakrájené brambory, vodu a rybí bujónku. Promíchejte a pod poklicí vařte na mírném ohni přibližně 30 minut. Těsně před koncem vlijte smetanu. Podávejte ozdobené koprem nebo hladkolistou petrželkou a zakysanou smetanou.


Bujónku do každé spíže!


Znáte bujónku? Tenhle kulinářský zázrak ve skleničce se vyplatí mít po ruce. Jedná se o bujón, který se od těch klasických liší nejen svou konzistencí, ale hlavně složením. Je vyroben pouze z čerstvých surovin, jako je zelenina, bylinky, koření, mořská sůl a například maso, nebo houby. Z jedné malé skleničky připravíte 4-5 litrů polévky, což ušetří spoustu času a surovin v kuchyni.


A právě ve spolupráci s Bujónkou jsme vyrobili bujónku rybí! Kde ji použít? Mrkněte na recept na finskou rybí polévku Lohikeitto, gratinované „rybí“ brambory a rychlou vánoční rybí polévku.



jablko2.png
bottom of page