top of page
hruska.png

Chřestová polévka

Začala sezóna chřestu a rozhodně by byla chyba ji nevyužít. Zvláště když český chřest patřil za první republiky mezi ten nejvyhlášenější. V následujících desetiletích z našich polí vymizel, ale naštěstí se na ně znovu vrací. Tak z něj zkuste uvařit třeba naši velmi jednoduchou krémovou polévku.


Ingredience na 4 porce polévky:

  • 500 g bílého chřestu

  • 800 ml vody

  • 30 g másla + 1 lžíce na krutony

  • 200 ml smetany

  • 2 žloutky z vajec od šťastných slepic

  • špetka mletého muškátového oříšku

  • 1/2 lžičky soli

  • 1 starší rohlík

Postup:

Chřest opláchněte a odřízněte asi 3 cm konců stonků, které jsou nejdřevnatější. Prozatím je nevyhazujte, ale uložte je stranou. Škrabkou všechny stonky oloupejte - začněte asi 1 až 2 cm pod hlavičkou, která je nejjemnější. Ani slupky nevyhazujte a dejte je stranou k odřezkům.


Dejte vařit vodu spolu s máslem a solí, jakmile začne vřít, přidejte chřestové výhonky. Nechte je vařit 10 minut a poté je opatrně vyndejte. Do vývaru přidejte chřestové odřezky a slupky, nechte povařit ještě 2 minuty. Poté vše slijte přes cedník a slupky s odřezky vyhoďte. Vývar bude mít díky tomuto kroku nádherně chřestovou chuť.


Z uvařeného chřestu odřízněte hlavičky spolu s 1 až 2 cm stonku a dejte je stranou, využijete je při zdobení. Zbytek stonků pokrájejte na menší kousky. Připravte si smetanu a rozmíchejte v ní dva žloutky. Chřestový vývar podle chuti opepřete a přidejte špetku muškátového oříšku. Vraťte do něj pokrájené stonky, tyčovým mixérem je rozmixujte a zároveň postupně přidávejte smetanu se žloutky.


Troubu dejte zahřát na 180 °C. Starší rohlík nakrájejte na kostky o velikosti 1 cm a dejte je do misky. V menším hrnci si rozpusťte lžíci másla, přilijte do misky k pokrájenému rohlíku a rychle promíchejte. Ideálně by měly být všechny kostičky rovnoměrně obalené. Kostky rozprostřete na plech a dejte péct cca na 5 minut do zlatova.


Hotovou polévku na talíři ozdobte připravenými hlavičkami chřestu, pár kapkami rozpuštěného másla a několika krutóny.


Při přípravě polévky budete potřebovat:


jablko2.png
bottom of page