top of page
hruska.png

Český bílý chřest s máslovou strouhankou

Mám tu pro vás další chřestovou inspiraci - chřest s máslovou strouhankou! Recept je velmi jednoduchý, rychlý a hlavně v něm chuť této úžasné zeleniny opravdu vynikne. Doporučuji sáhnout především po bílém chřestu, ale rozhodně nic nezkazíte ani tím zeleným.


zdroj: reBarbora's kitchen

Náročnost: snadné

Čas: do 30 min

Počet porcí: 2-3


Suroviny:

  • 500 g bílého chřestu

  • cca 6 lžic strouhanky

  • 2 lžíce másla

  • 1 lžička soli

  • 1/2 lžičky cukru

  • 2 lžičky šťávy z citronu

  • bylinky, sušený mletý česnek, oříšky nebo microgreens k dochucení


Příprava chřestu:

Odkrojte dřevnaté konce chřestu - u mladého a čerstvého stačí odkrojit 1-2 cm. Dřevnatý konec snadno poznáte tak, že vám do něj při říznutí nůž zajede obtížněji. Bílý chřest je třeba celý důkladně oloupat, od hlavičky ke konci. Slupka totiž bývá hořká a má nepříjemná vlákna.


Tip: Odkrojené konce a oloupané slupky nevyhazujte, jsou skvělé na základní zeleninový vývar.


Chřest byste měli ideálně vařit tak, aby byly hlavičky nad hladinou vody. Tomu uzpůsobte velikost hrnce, který použijete při vaření. Pro lepší manipulaci můžete chřest svázat do špalíčku a vařit jej postavený. Pokud ale hlavičky ponoříte do vody, bude chřest stále výborný. Do vody dejte půl lžičky cukru, jednu lžičku soli a citronovou šťávu. Vodu přiveďte k varu a chřest vařte 6-8 minut podle síly výhonků.


Příprava máslové strouhanky:

Strouhanku lehce osolte a na mírném plamenu ji na sucho opečte dozlatova. Mezitím si bokem rozpusťte máslo.


Tip: Strouhanku můžete i různě dochutit. Ideální je špetka sušeného česneku, mleté uzené papriky nebo sušenými bylinkami.


Uvařený chřest osušte papírovou utěrkou. Rozdělte ho na talíře, posypte opečenou strouhankou, tu zalijte rozpuštěným máslem a dle chuti posypte oříšky a microgreens.


Na recept budete potřebovat:


Co o sobě říká autorka receptu Bára?

„Z momentálního impulsu se rázem stala vášeň a já tak už čtvrtým rokem s láskou tvořím blog reBarbora’s kitchen, což mě neskutečně baví a naplňuje. Převážně se věnuji receptům, které jsou rychlé, snadné a z dostupných surovin, ale ráda si v kuchyni vyhraju i s něčím složitějším. Přednost dávám sezónním a lokálním potravinám a zastávám názor, že nejdůležitější je vše okořenit velkou špetkou lásky.


Jídlem ráda dělám radost a tak vznikla i první kniha Jedlé dárky. Letos ji následovala druhá, věnovaná jedné z mých nejoblíbenějších surovin – Vajíčková kuchařka a brzy spatří světlo světa i má třetí kniha. Ráda se s vámi potkám i na mých stránkách, vše najdete na rebarboraskitchen.com.“

jablko2.png
bottom of page